Kolki, kolena in stopala

Stopalo in kolk delujeta hkrati. Kaj pa ima pri tem koleno?

Koleno je sklep, ki ju povezuje in je gibljivo le v smeri naprej–nazaj, torej se ni sposobno zviti v kateri koli drugi kot. Če stopalo obrnemo v levo ali desno, se koleno ne premakne, je zaklenjeno; premakniti se mora kolk. Stopalo obračamo s kolkom, ki je s trupom povezan prek mišic trupa in hrbtenice. Hrbtenica je sestavljena iz 24 vretenc, ki se vsa obračajo in premikajo. Bolj ko čutimo, nadzorujemo in se zavedamo premikanja trupa in hrbta, bolj svobodno in pravilno lahko premikamo kolk, koleno in stopala. In obratno: manj kot čutimo hrbta, slabša kot je gibljivost trupa in bolj ko smo zategnjeni, bolj trdi in negibljivi so tudi nožni sklepi. Posledično so naše noge manj svobodne, manj učinkovite in manj primerne za opravljanje vsakodnevnih del in nalog.

Zakaj nas torej noge, še posebej stopala, pogosto in z leti bolj bolijo? Ker smo vedno bolj trdi v hrbtu, trupu, vratu, zato tudi v kolkih, ta togost pa je kriva, da noge in stopala uporabljamo neučinkovito. Namesto da bi stopali mehko in tekoče, se med hojo bojujemo, saj imamo v stopalih premalo svobode in lahkosti. To vpliva na kosti in sklepe ter neprekinjeno napenja mišice, zato so te boleče in utrujene.

Pomagajmo nogam in stopalom

Poskušajmo zavestno postati mehki in tekoči v gibanju, voljni v kolkih in trupu, znebimo se zategnjenosti, preprečimo, da bi se pri prečkanju ceste težko ozrli na levo in desno. Današnji način življenja od nas zahteva, da se osredotočamo na svet pred seboj in da se vse manj premikamo (ko vozimo avto, gledamo televizijo, delamo z računalnikom, govorimo po telefonu), zato postajamo tudi slabše gibljivi. Gibkost in elastičnost gibanja pa sta nujni za obstanek in preživetje.

Če moramo nenadoma odskočiti pred avtomobilom, pomaga, če smo gibki, saj trd hrbet enostavno ne omogoča hitre reakcije,

zato tudi noge in stopala ne morejo zadovoljivo slediti.

Čeprav zveni nemogoče, lahko potrebno gibkost ne glede na starost ponovno pridobimo oziroma se je naučimo. AEQ metoda® nam pokaže, kako začutiti svoje telo in svoje gibe, jih ozavestiti in toge gibe narediti spet voljne in mehke.

Izkušnje z zdravljenjem športnih poškodb

Pri delu prihajam v stik s številnimi kolesarji in drugimi športniki, ki tožijo o bolečinah v kolenih, stopalih in kolkih. Rešitev običajno iščejo v spremembi položaja na kolesu, nakupu drugačnih pedal, sedeža ali čevljev. Toda scenarij je vedno enak: po nekaj mesecih izboljšanja se bolečine vrnejo. Niso se posvetili pravemu vzroku za svoje težave.

Kolesarji in tekači, ki se naučijo čutiti svoje telo in ki se navadijo svoje gibe skozi učenje AEQ metode® nadzorovati, poročajo o hitri in trajni odpravi težav in bolečin – tako v športu kot tudi v službi in vsakdanjem življenju ter celo med spanjem. Posledično se z izboljšanjem telesnega in psihičnega počutja začnejo dvigovati tudi njihova forma in telesne sposobnosti (moč, vzdržljivost, reakcijski čas, zanesljivost) ter veselje do življenja in športa.

Izkušnje kolesarjev

»Ko sem prvič poklical Aleša in mu opisal bolečine v kolenu pri kolesarjenju, me je najprej povprašal, kako je z rameni in ali sem bil poprej kaj poškodovan. Nasmejalo se mi je do ušes, ko mi je zagotovil, da bova poiskala vzrok, ne zgolj pokrpala mojega stanja.

Če dobro pomislim, sem prvič bolečine na kolesu v levi preponi začutil še v študentskih časih, 15 let nazaj, med kolesarjenjem po Ljubljani. Nekaj let za tem so se bolečine zopet pojavile in se celo selile na spodnji del hrbta, v levi kolk, koleno in na nasprotno stopalo – a ne samo pri kolesarjenju, tudi pri teku, hoji navkreber, med službo, pri sedanju v in iz avta, skratka ne samo pri športu ampak tudi pri aktivnostih vsakdanjega življenja.

Vzrok sem iskal v šibkem mišičju, čeprav sem se redno ukvarjal s športom in tako dodajal nove vaje, imel fizioterapevtske obravnave, izvajal samomasažo z različnimi pripomočki, se raztezal skoraj do onemoglosti.

Zaradi nezadovoljstva z rezultati in nemira v sebi sem iskal rešitev naprej in končno naletel na AEQ metodo®.

Ključ je v sprostitvi in zavedanju določenih delov telesa, v usmerjanju pozornosti na gibanje med vajami ter zavedanje refleksa rdeče luči. Aleševa razlaga je bila naravna in logična, iz terapije v terapijo sem se bolj prepuščal in se na koncu poistovetil s filozofijo metode. To pomeni, da poleg vsakodnevnega izvajanja AEQ vaj, ki jim namenim od 10 do 30 minut (s tem odpadejo vse ostale metode in pripomočki), sem začel določene zakonitosti AEQ metode® prenašati tudi v vsakdanje življenje. Med določenimi opravili ali aktivnostmi (kolesarjenje, plezanje, igra z otroki na tleh …) naredim v mislih kratek prelet skozi telo, se vprašam, kje nisem sproščen, kje je ovira, kako diham ipd. To popravim in sem uspešnejši v nadaljevanju.«

Gabrje, 02.09.2015 Benjamin Trontelj, dipl. del. ter.

»Sezono 2015 sem začela z dobrimi treningi in napredkom za zimski čas. Žal se je ta trend porušil konec februarja z nepričakovano bolečino v kolenu. Ker je bilo to tik pred prvo dirko na Cipru, sem prekinila s treningi, a sam odmor ni pomagal. Po vrnitvi v Slovenijo sem obiskala nekaj zdravnikov katerih diagnoze so se razlikovale. Disciplinirano sem se držala zdravniških navodil in redno obiskovala terapije. Okrevanje je bilo minimalno in počasno. Medtem me je poiskal gospod Aleš Ernst in mi ponudil svojo pomoč. Že na prvi terapiji sem ugotovila, da gre za drugačen pristop odpravljanja bolečine – odpravljajo se vzroki, ki privedejo do bolečin. Moj problem je izhajal iz nesimetrije: mišice na eni strani telesa so bile precej močnejše kot na drugi strani, pri simetričnem gibanju na kolesu pa mora biti telo simetrično obremenjeno pri premagovanju sil na pedalih in držanju krmila. Aleš mi je pokazal različne AEQ vaje, s katerimi sem počasi svoje telo postavila v pravilen položaj. Mišice so ponovno delovale simetrično. Bolečine v kolenu so počasi izginjale in začela sem normalno trenirati.

AEQ vajam se dnevno posvečam od 15 do 20 minut – po treningu in zvečer pred spanjem. Utrujenost po treningu je manjša, predvsem pa občutim večjo sproščenost telesa. V nadaljevanju sezone me je doletela še ena poškodba: padec na državnem prvenstvu in počeno rebro. Tudi to sem premagovala z vajami AEQ metode®.

Alešu Ernstu se zahvaljujem za pomoč pri reševanju moje nesrečne sezone, saj sem kljub poškodbam osvojila bronasto medaljo na Evropskem prvenstvu.«

BLAŽA KLEMENČIČ – gorska kolesarka

 

Preberite še:

Stopalo in kolk delujeta hkrati. Kaj pa ima pri tem koleno? Koleno je sklep, ki ju povezuje in je gibljivo le v smeri naprej–nazaj, torej se ni sposobno zviti v kateri koli drugi kot. Če stopalo obrnemo v levo ali desno, se koleno ne premakne, je zaklenjeno; premakniti se mora kolk. Stopalo obračamo s kolkom, ki je s trupom povezan prek mišic trupa in hrbtenice. Hrbtenica je sestavljena iz 24 vretenc, ki se vsa obračajo in premikajo. Bolj ko čutimo, nadzorujemo in se zavedamo premikanja trupa in hrbta, bolj svobodno in pravilno lahko premikamo kolk, koleno in stopala. In obratno: manj kot čutimo hrbta, slabša kot je gibljivost trupa in bolj ko smo zategnjeni, bolj trdi in negibljivi so tudi nožni sklepi. Posledično so naše noge manj svobodne, manj učinkovite in manj primerne za opravljanje vsakodnevnih del in nalog.