Glavobol

Glavoboli so napetostni (tenzijski), sinusni in migrenski. Vse tri vrste sprožita poškodba in stres, te tri vrste glavobola pa je običajno mogoče odpraviti z nekaj obiski aktivne terapije AEQ metode®.

Na tem mestu obravnavam napetostne in sinusne glavobole.

Prosimo, upoštevajte, da glavoboli, ki izhajajo iz bolj resnih stanj,

kot sta možganski tumor ali encefalitis, ne spadajo v nobeno od treh zgoraj omenjenih kategorij, zato zanje naslednji članek ne velja!

Napetostni glavobol

Napetosti glavobol nastane, ko mišice hrbta in vratu, ki so najbližje hrbtenici, in tiste na spodnjem delu glave (temenu) postanejo prenapete. Zaradi napetosti v teh mišicah lasišče pritisne ob notranjo oblogo lobanje (lat. dura mater), posledica pa je bolečina. Če je napetost na levi strani glave močnejša kot na desni, čutimo glavobol na levi strani močneje, in obratno. Če so mišice napete tam, kjer se hrbtenica vrašča v glavo, bolečina lahko nastane v čelu ali očeh. Napetost na območju zatilja, obnosnih votlin in grla pa povzroča sinusni glavobol. V vseh primerih občutek povečane napetosti mišic doživimo kot glavobol. Ko se mišice sprostijo in se napetost manjša, postane napetostni glavobol manj intenziven, nato pa izgine. Običajno je glaven vzrok napetosti blokiranje izražanja določenih čustev zaradi strahu pred negativnim odzivom okolice nanje.

Sinusni glavobol

Sinusni glavoboli so povezani z mišicami na sprednji strani vratnih vretenc (na območju žrela). To mišičje vpliva na sluznico žrela v ozadju nosne votline, pri čemer njegova prevelika napetost preprečuje normalno sinusno drenažo. Ko napetost vratnih mišic, še posebej grla, popusti oziroma izgine, se drenaža sinusov takoj poveča. Bolečina, ki jo čutimo na obrazu in področju sinusov, se zmanjša in glavobola ni več. Najučinkovitejši način za odpravo te vrste glavobola je učenje AEQ dihanja.

Migrenski glavobol

Migrenski glavoboli so posledica prenapetih mišic na obeh straneh vratu. Prepričljive teoretične razlage, zakaj zmanjšanje napetosti v vratnih mišicah vpliva na prekinitev migrenskih glavobolov, ni. Vendar pa gre za dejstvo, ki ga vedno znova opazim pri delu s strankami. Ena od možnih razlag za migrenskih glavobol je, da so velike krvne žile, ki gredo v in pridejo iz glave pod velikimi in močnimi vratnimi mišicami, stisnjene, zato pa slabo pretočne. V teh žilah se nahajajo baroreceptorji, občutljivi na nateg žilne stene, in možganom omogočajo uravnavati krvni tlak v glavi. Če so mišice vratu prenapete, pride do pritiska na krvne žile in zato do spremembe pretoka krvi, kar zaznajo baroreceptorji, ki povzročijo nenormalno stanje krvnega tlaka v možganih.

Medtem ko o predpogojih za migrenske glavobole nekaj torej le vemo, so raziskovalci še vedno negotovi glede neposrednih vzrokov. Z gotovostjo pa je mogoče reči, da se premo sorazmerno z zmanjšanjem napetosti globoke muskulature vratu migrenski glavoboli pojavljajo manj pogosto in manj intenzivno ter pogosto v celoti izginejo. Običajno je pri osebah z migrenami prisotno močno razočaranje in občutek izkoriščanosti ter strah pred izražanjem določenih čustev, predvsem hrepenenja in ljubezni.

Poškodbe, kot je poškodba tilnika pri nesreči ali padcu, povečajo nezavedno napetost v vratnih mišicah in mišicah hrbta. Če nekdo že trpi zaradi napetosti v vratu, denimo zaradi stresa, lahko takšen dogodek vodi v dolgoročno povečanje napetosti v vratu. Povezava med tovrstno poškodbo in glavoboli, vrtoglavicami in drugi povezanimi simptomi sicer ni očitna na prvi pogled; poškodovano tkivo se po poškodbi sčasoma zaceli, mišična napetost, ki je očem skrita, pa ostane povečana in pogosto sledijo nepojasnjeni glavoboli.

Kako učinkovito odpraviti glavobol?

Zdravila in manipulativne terapije običajno ne vodijo v trajno sprostitev varovalne reakcije mišic na poškodbo; napetost ostane ali se čez čas vrne. Olajšanje pri tem načinu zdravljenja je zato pogosto začasno (zdravila) in potek zdravljenja dolg (manipulativne terapije).

Hitrejša in bolj učinkovita rešitev za težave z glavoboli je AEQ metoda®. Vseh treh vrst glavobola se lotimo z odpravljanjem osnovnega vzroka za njihov nastanek: posvetimo se stalno povečani napetosti mišic vratu in glave. Ena od glavnih možganskih funkcij je nadzor mišične napetosti; AEQ metoda® spreminja delovanje možganov, tako da možgani normalizirajo mišične napetosti.

Napetostni glavobol običajno izgine po enem obisku, medtem ko sinusni in migrenski zahtevata 3 do 5 obiskov. Naučite se glavobol preprečevati ali ga prekiniti.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

 Opis slike: Tipična drža, ki skozi čas povzroči migrenske glavobole

 

Izkušnji strank

»K učitelju Alešu Ernestu sem prišla zaradi bolečin v zgornjem delu hrbtenice, v vrstni hrbtenici ter zaradi hudih glavobolov. Bolečine sem imela že dve leti in pol, bile pa so posledica okvare vratnih vretenc. Že po prvem obisku pri Alešu se mi je stanje izboljšalo. Do sedaj sem imela štiri terapije. Po tretjem obisku se je moje zdravstveno stanje občutno izboljšalo. Ostale so občasne bolečine v vratni hrbtenici in občasni glavoboli. Z obiski bom nadaljevala, ker mi učenje AEQ metode® zelo pomaga.«

Barbara

»V moj vsakdan so se začeli vrinjati glavoboli. Sprva tu in tam kakšen. Kasneje pa dva do tri na teden in so znali preiti v migrenski glavobol ter trajati več dni. Prišla sem do točke, ko sem vedela, da moram nekaj storiti. Najprej sem se obrnila na uradno medicino, kjer mi nihče ni vedel povedati zakaj glavoboli. Na vprašanje, kako jih pozdraviti, so mi ponudili tri možnosti: z antidepresivi, akupunkturo ali analgetiki. Odločila bi se za akupunkturo, a bi predolgo čakala. Prišla sem v kontakt z Alešem. Že po par vajah sem v telesu čutila lahkotnost. Preprostost. Spoznala sem, kako z manj napora dobim več. Učila sem se, kako zavestno izvajati vaje in tudi sicer biti povsod čuječen. Ob rednih vajah sem začela ozaveščati dele sebe. Glavoboli so izzveneli. Ne le, da so izzveneli glavoboli, moje življenje se je začelo izboljševati na vseh področjih. Po štirih terapijah se počutim odlično. Veliko bolj se zavedam sebe, svojih gibov in dejanj. V tem obdobju sem doživela ogromno uspehov na več področjih.«

Mag. Mihaela Kežman, Zavod Prosum

Preberite še:

Obstajajo tri splošne kategorije glavobolov: napetostni (tenzijski) glavobol, sinusni glavobol in migrenski glavobol. Vse tri vrste sprožita dve stanji, ki privedeta do mišične napetosti, tj. poškodba in stres, in vse tri vrste glavobola je običajno mogoče odpraviti z nekaj obiski aktivne terapije AEQ metode®.

Preostanek tega članka obravnava mehanizme napetostnih in sinusnih glavobolov ter migren in opiše sredstva za njihovo sprostitev. Prosimo, upoštevajte, da glavoboli, ki izhajajo iz bolj resnih stanj, kot sta možganski tumor ali encefalitis, ne spadajo v nobeno od treh zgoraj omenjenih kategorij, zato zanje naslednji članek ne velja.