Bolečine v vratu

Ljudje s trdimi vratovi nimajo trdih vratov – imajo trda telesa in običajno močno potlačena čustva.

Vratna vretenca so del hrbtenice, ko nas boli vrat in razglabljamo, od kod bolečina, se tega premalo zavedamo. Če ne moremo premikati preostalega dela hrbtenice, se vrat zdi zategnjen. Ko pa se naučimo, da v gibanje vključimo celotno hrbtenico, ugotovimo, da je vrat postal mehkejši. Zdaj tudi zavestno uporabljamo vse večji del telesa. Zato je nadzor nad gibi in gibanjem večji, čedalje bolj se zavedamo, ali gibe izvajamo naravno.Premikanje vratu je odvisno od premikanja celotnega telesa.

Gib telesa je posledica možganskih impulzov v motornem delu živčnega sistema.

Reakcija možganov je reakcija na vpliv okolja na telo po senzornem delu živčnega sistema.

Naše vedenje je posledica povezav med okoljem in telesom in med telesom ter možgani.

Ljudje z zategnjenim vratom glavo težko obračajo in dvigajo, boli jih, ko vrat usločijo; ne morejo pogledati za sabo, ne da bi se hkrati zasukali s celim telesom. Kronično držijo glavo v ponižni ali ponosni drži tudi, takrat ko za to ni potrebe. Zaskrbi jih, da bi to stanje postajalo vsakdanjost in se celo slabšalo. Zaradi bolečin v vratu je slabo njihovo splošno počutje, videti so zaskrbljeni, potrti, čemerni, počutijo se bolne in delavno nesposobne ali pa okolici sporočajo, da so nad njo in da so bolj pomembni ter večvredni.

Vretenc v vratu je 7, a v resnici se gibanje vratu začne v medenici in vključuje celotno telo od stopal do oči. Če je torej telo zategnjeno, ker so mišice kronično napete, je zategnjen tudi vrat. AEQ učenje omogoči prepoznavanje nepotrebne in pretirane zategnjenosti in napetosti predvsem v trupu, ki ga ob nezmožnosti spontanega in avtentičnega odziva in vpliva na okolje najbolj in najprej zakrčimo. Dvig čustvene zrelosti, ki je osnova AEQ učenja, omogoči, da smo pri uporabi telesa bolj učinkoviti in nas je življenja manj strah. Ko se ponovno naučimo trup občutiti in se gibati pravilno, ko gibe tega dela telesa znamo nadzorovati in mišice ne držimo kronično napete pri vsakem gibu oziroma se ne napenjajo pretirano, postane trup dinamičen in usklajen z mišicami, ki se napenjajo med tem, ko se njim nasprotne mišice sproščajo. Tako je zaradi manj strahu in večje učinkovitosti odzivov in vpliva na življenje gibanje bolj sproščeno, hkrati pa se sproščeno in mehko giba tudi vrat. Ni nas več strah pogledati v prihodnost, se obrniti nazaj v preteklost in pogledati okoli sebe.

Zategnjene in napete mišice trupa so ena najpogostejših težav v sodobnem svetu, prehitrega tempa, pomanjkanja prostega časa in s preveč stresa. Konstantna aktivacija refleksa rdeče in zelene luči spremeni funkcijo hrbtenice in s tem tudi funkcijo vratnega dela hrbtenice. Povečana ukrivljenost ledvenega dela hrbta (lordoza) posledično privede do spremembe položaja in težišča lobanje, brada se pomakne naprej, zato mišice ramen in vratu nosijo večjo težo glave. To sčasoma privede do kronične napetosti teh mišic, zmanjšane gibljivosti glave, bolečin v vratu, glavobolov in migren.

Z AEQ metodo pomagamo povrniti nadzor nad mišicami trupa in dvigniti čustveno zrelost ter tako spremeniti gibljivost hrbtenice. Tako se popravi drža in razbremenijo mišice ter breme previsokega tempa in pričakovanj ter strahu pred napako. Vse to je pogoj, da bolečine v vratu popustijo.

Seveda je najpogostejši razlog za bolečine v vratu psihosomatski. Ramena ter vrat imata pomembno vlogo pri nadzoru izražanja čustev in zadrževanju jeze in besa ter prezira. Ko ne smemo na obrazu, v očeh, ali z načinom govora pokazati, kaj nas moti, ovira, ogroža ali omejuje, zakrčimo mišice, ki povezujejo glavo in trup. Če je takšno stanje pogosto, se v tem delu telesa pojavi senzorno motorična amnezija. Vrat zakrčimo, glavo potisnemo naprej in vedno pogosteje gledamo v tla, če okolica od nas pričakuje uklonitev. Obrambna drža, ki preprečuje uklonitev, sicer obdrži dvignjeno glavo, a za ceno močno napetih mišic zatilja in zgornjega hrbta, katerih posledica je lahko cervikalna hernija diska.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

 

Preberite še:

Ljudje s trdimi vratovi nimajo trdih vratov – imajo trda telesa in običajno močno potlačena aktivna čustva. Vratna vretenca so del hrbtenice, ko nas boli vrat in razglabljamo, od kje bolečine, pa na to radi kar pozabimo. Če ne morete ali ne znate premikati preostalega dela hrbtenice, se vrat zdi omejen in zategnjen. Ko pa se tega naučite, ko vaše telo celotno hrbtenico vključuje v gibanje z lahkoto, hitro ugotovite, ”hm moj vrat postaja mehkejši”. Zdaj tudi zavestno uporabljate vedno večji del telesa. Imate občutek, kot da vaše telo postaja vedno bolj inteligentno, to pa za sabo potegne tudi bistroumnost. Tako je vaš nadzor nad gibi in celotnim gibanjem vedno večji, vedno bolj se zavedate, ali gibe izvajate naravno, ali pa opažate, da boste v to smer morali še kaj storiti. Premikanje vratu ni neodvisno od premikanja celotnega telesa. Gib telesa ni neodvisen od možganskih impulzov. Reakcija možganov je reakcija mene kot osebe.