Mnenja športnikov o AEQ metodi®

Mnenje o AEQ metodi, Vid Oštrbenk

Vse večji skupini športnikov, ki pri doseganju, vzdrževanju in izboljševanju forme uspešno uporabljajo AEQ klinično somatiko, se je letos pridružil tudi veslač Vid Oštrbenk iz Čateža ob Savi.

Po poškodbi lansko leto je imel vedno večje težave in bolečino na desni strani hrbta. Po nekaj aktivnih terapijah in vključitvi somatskih vaj v svoj trening, se je nepravilno gibanje desne rame, bolečina ter nesimetrično gibanje trupa spremenilo močno na bolje. Vid je vedno bolje razumel pomen nadzora nad gibanjem ter ohranitvijo učinkovitega delovanja mišic. Z zmanjševanjem senzorno motorne amnezije se je dvigovala motivacija in veščina kako z najmanj truda doseči največ. Napredek je kronal z osvojitvijo evropskega ECA pokala za mlade kajakaše v posamičnih disciplinah kajak in kanu in dominacijo v Sloveniji.

Ohranitev zavestnega nadzora nad telesom ter izogib standardnem pristopu »več je bolje« mu zagotavlja še dolgo in uspešno športno pot. Vesel sem, da lahko pomagam mladim ohraniti otroško lahkotnost gibanja ter jo združiti z moško močjo in željo po zmagi. To je nezaustavljiva kombinacija, kar se bo še kako videlo v prihodnjih letih.
Iskrene čestitke ob izjemnih dosežkih.

Screenshot 2020-06-04 at 16.36.31

Mnenje o AEQ metodi, William Vukelić

S klinično somatiko sem se prvič srečal pred nekaj meseci, ko sem zaradi bolečin v križu prišel na terapije h gospodu Alešu.

Do takrat nisem ničesar vedel o tem. Po treh tretmajih sem opazil spremembo v boljši kontroli svojega telesa. Profesionalno se ukvarjam s smučanjem in klinična somatika mi je pokazala, kako naj zavestno »upravljam« svoje mišice in gibanje na splošno. Namreč, zelo je pomembno, da se med treningom zavedaš svojih gibov, vsak del telesa pa zahteva individualni pristop.

Pri somatskih vajah se trudim, da se maksimalno osredotočim, da spravim telo v ravnotežje ter povežem telo in um. Gospod Aleš me pri tem izvrstno vodi in mi pomaga, da prepoznam zmožnosti lastnega telesa. Po tretmajih se veliko lažje gibljem, tudi na smučarski stezi, in treniram. Verjamem, da bodo naslednji tretmaji klinične somatike še bolj pripomogli k mojim športnim rezultatom.

Pozdrav, William Vukelić, Rijeka, Hrvaška

Screenshot 2020-06-04 at 16.38.09

Mnenje o AEQ metodi® Mia Radotić

Cesnta kolesarka

AEQ klinično somatiko pri povratku v vrhunsko formo uporablja tudi Mia Radotić, vrhunska hrvaška cestna kolesarka. Po težkem padcu na lanskem La Route de France je opazila vedno večje nesimetrije pri drži in gibanju na kolesu, ter posledično vedno močnejše bolečine v hrbtu in ramenih. Na pripravah za prihajajočo sezono uporablja tudi principe klinične somatike za zmanjšanje in odpravo težav.

Skozi aktivne terapije klinične somatike in učenje somatskih gibov, izboljšuje občutek in možnosti kako bolje uravnavati držo in gibanje, izboljšuje učinkovitost, moč ter vzdržljivost ter si tako ustvarja boljše pogoje za uvrstitev na OI 2016.

Screenshot 2020-06-04 at 19.08.34

AEQ metoda® Klemen Prasnikar in Sasha Averkieva

Klemen Prasnikar in Sasha Averkieva od junija 2017 pri svojih pripravah na plesna tekmovanja po svetu, odpravo nepravilnosti gibanja in zmanjšanju občasnih bolečin aktivno uporabljata znanje pridobljeno skozi učenje AEQ metode.

Ob rednem izvajajanju AEQ vaj opažata izboljšanje počutja, zmanjšano utrujenost ter povečano sposobnost osredotočenosti in natančnosti v drugi polovici plesnih tekmovanj. Po uspešno zaključeni sezoni bosta za napredek v 2018 še povečala vlogo AEQ metode pri pripravah za nadalnji dvig občutka in nadzora nad mišicami ter gibanjem.

Še posebej jima je v pomoč vedno boljše razlikovanje med daljšanjem in raztegovanjem mišic, ki je sestavni del učenja in je bil pri obeh precejšen problem ob pričetku dela.

Klemen Prasnikar in Sasha Averkieva

Screenshot 2020-06-05 at 21.55.16

AEQ metodi® se je pridružil tudi Anže Lanišek

Skozi poletje se je z AEQ metodo pričel spoznavati in uporabljati tudi Anže Lanišek. Sprva za odpravo bolečine in odpravo nesimetrij drže ter gibanja, nato pa za izboljšanje usklajenosti gibanja ter občutka za let v skoku. Izboljšanje izvedbe in tehnike, kot tudi psihološkega pristopa smučarskim skokom skozi zmanjšanje SMA in dvig kreativnosti je že dobro vidno tudi na tekmovanjih.

Screenshot 2020-06-05 at 21.54.24

AEQ metoda® Vladimir Zografski

Letos poleti je AEQ metodo uvedel v svoje priprave bolgarski smučarski skakalec Vladimir Zografski. Zaradi zloma roke leta 2012 je prišlo do nesimetrije drže in gibanja, kar je vedno bolj negativno vplivalo na njegove rezultate in počutje. V pol leta je skozi spremembo delovanja živčno mišičnega sistema uspešno saniral in skače vedno bolje. Delo njegove ekipe je tako lažje in še bolj uspešno.

Čestitke ob najboljši letošnji uvrstitvi (14. mesto), ki je še toliko bolj pomembna, ker je do nje prišlo na OI. (10.2.2018)

Congratulation on best result this season (14.place), which is even more valuable as it happens on Olympic games.

Screenshot-2020-06-05-at-21.56.13-p0abnges66nud9xnqhjr3s84bw4fpu1owuj3oheun4