Timotej Ferjan, Učitelj AEQ metode 1. stopnje – Vloga menstrualnega ciklusa pri počitku

Funkcija menstruacije je namenjena čiščenju maternice in odstranjevanju nečistoč iz telesa. Da je čiščenje lahko čimbolj učinkovito, potrebuje ženska v svoji medenični votlini vsakodnevno povprečno dovolj nizek notranji tlak.
Dnevi pred menzesom, znani tudi kot PMS, so dnevi, ko se telo pripravlja na izločanje vsebine iz telesa skozi reproduktivne organe. Takrat telo počasi začne zviševati običajni pritisk v medenični votlini. To naredi tako, da dvigne napetost mišic medeničnega dna, trebušne mišice in pa mišic ledvenega dela hrbta. Ta dvignjen tlak ženske občutijo in opišejo kot bolečino v predelu križa, trebuha in medenice. Takrat ženska lahko občuti in razume, da se njeno telo pripravlja na menstrualni ciklus.
Višji tlak v medenični votlini omogoči, da telo iztisne izločke in nečistoče iz telesa. Fizika, bolj natančno osmoza nam lahko poda razumevanje, da pritisk iz območja, kjer je pritiska več, prehaja v območje, kjer je le-tega manj. Za primer lahko vzamemo letalo na višini. Tam je notranji tlak v letalu višji kot pa je okoliški, zunanji tlak. Ob morebitnem razbitju stekla, zrak »posrka« ven, proti območju, kjer je tlak nižji.

Podobno je pri menstruaciji, kjer mora telo v medenični votlini ustvariti višji pritisk, kot pa je okoli nje, zato da se lahko maternica z iztisom izločkov primerno očisti.
Zato je pomembno, da se ženska v dnevih, ko ima menstruacijo dovolj razbremeni in telesu omogoči, da naredi svoje. Predvsem, da temu primerno zmanjša svoje aktivnosti, obremenitve in zadolžitve ter s tem poskrbi za dovolj nizek zunanji pritisk.
Če se ženska ob dnevih menstruacije še dodatno zasuva z delom, odgovornostjo, pretirava s športnimi aktivnostmi in preobremenjenostjo ter na tak način dviguje zunanji pritisk, je potem logično da mora telo, če ne želi poklekniti pred tem močnim zunanjim pritiskom, dvigniti tudi notranji tlak.
In če ima ženska med menzesom že v osnovi v svoji medenični votlini višji pritisk, ker z njim izenačuje visok zunanji tlak, pomeni, da mora zato, da lahko zagotovi pogoje za osmozo še dodatno povišati tlak v notranjosti.

Ta še dodatno povišan tlak pa potem negativno vpliva na reproduktivne organe. »Stiska« in kompresira notranje organe, zaradi česar mora žensko telo vlagati še več truda v to, da se lahko ohrani funkcija menstruacije. Takrat pride do boleče menstruacije, ki pa je danes že nekaj povsem normalnega, čeprav je tako stanje zaradi preobremenjenosti žensk samo običajno. Nikakor pa ne normalno.
Ob močno povišanem notranjem pritisku pri ženskah, lahko pride tudi do izostankov menstruacije in izvencikličnih krvavitev. Ta nakopičena energija (povišan tlak) se ne more spontano izničiti ali izginiti, lahko in mora pa se spremeniti v drugo obliko, ki je običajno toplota, bolečina, vnetje ali bolezen. Ob dlje časa trajajoči spremenjeni funkciji medenične votline pri ženskah, mora tem spremembam funkcije slediti tudi sprememba strukture, ki pa se potem lahko kaže v različnih oblikah ginekoloških težav. Če jih naštejem samo nekaj najpogostejših: policistični jajčniki, vaginalna vnetja, uhajanje seča, neplodnost, težave pri zanositvi in donositvi, carski rez, spontani splav itd.
Emancipacija žensk in feminizem ženske vse bolj spodbujata ali pa celo silita v tekmovanje z moškim spolom. Tudi vse večja neodgovornost in nezanesljivost moških, v ženskah spodbujata prepričanje, da moških niti ne potrebujejo. Da lahko in da morajo vse same. Vedno bolj popularne so »močne« in samostojne ženske, čeprav je funkcija ženske vse prej kot to, da bi bila močna in sama.

Dejstvo je, da smo telesno grajeni drugače. Da nismo enaki. Smo enakovredni, nismo in nikoli pa ne bomo enaki. Primarno bi ženske morale delovati v svoji ženski energiji, občasno kadar je potreba po tem realna in potrebna pa začasno sekundarno v moškem principu delovanja. Nikakor pa ženska ne more kronično živeti na moški način, brez da ob tem ne bi prihajalo do vedno več težav tako na psihičnem, kot fizičnem nivoju telesa.
Moški imamo moško telo, ki je ustvarjeno zato, da lahko dlje časa prenaša višji notranji tlak s pomočjo katerega lažje urejamo izzive v okolici naših družin. Zato, da je lahko povprečni tlak v okolju, zaradi večje urejenosti problemov nižji in tako manj pritiska na nas.

Ženske pa imajo žensko telo, ki je strukturno grajeno tako, da podpira njihovo funkcijo prizemljenosti, sproščenosti, združevanja, umirjenosti, lahkotnosti, nežnosti, elegantnosti. Ženska naj bi bila dovolj umirjena ter »mehka«, ta njena pristna spontanost pa bi omogočala boljši stik z intuicijo, ki jo nosi v trebušni votlini.

Ženska, ki je dovolj mehka v trupu, lahko zaradi boljšega čutenja telesne intuicije in sposobnosti panoramskega pogleda na svet moškega večkrat usmeri v pravo smer, zaradi česar on lahko na učinkovit način uredi več problemov. Tako sta kot celica oba bolj učinkovita v spopadanju z izzivi. Znata več problemov urediti, kot pa jih naredita. Ker imata problemov manj, je pritisk okoli njiju nižji, zato sta lahko bolj umirjena in sproščena. Ker sta bolj umirjena in sproščena, ne potrebujeta biti napeta in lahko dihata bolj umirjeno in globoko. Lažje zaspita in se bolj kvalitetno naspita. Imata več življenjske energije, katero spet lahko uporabljata za bolj uspešno spopadanje s tekočim trakom problemov, ki nam jih servira življenje.

Timotej Ferjan, Učitelj AEQ metode 1. stopnje, učitelj AEQ dihanja 1. stopnje, učitelj AEQ odnosov 1. stopnje

 

Preberite še: