PRETEGOVANJE MIŠIC

Ločimo med pretegovanjem in zehanjem, ki je posebna oblika pretegovanja, kjer aktiviramo mišičevje ust, dihal in zgornjega dela hrbtenice.

Običajno se zehanje aktivira hkrati s pretegovanjem v drugih delih telesa. Pretegovanje je povezano s funkcijo vzburjenja, saj postavi osrednje živčevje v budno stanje po obdobju spanja in pripravi organizem, da se odzove na okoljske dražljaje ter ohrani sposobnost organizma, da izraža usklajeno in integrirano gibanje z rednim obnavljanjem in ponastavitvijo strukturnega in funkcionalnega ravnovesja miofascialnega sistema. Zdaj je znano, da je miofascialni sistem integrativen, saj povezuje dele telesa, saj se sila mišice prenaša prek fascialnih struktur daleč prek tetivnih pritrdilnih elementov mišice (Huijing in Jaspers, 2005). Tako celota doseže boljšo povezanost, ohrani ali dovolj razvije primerno sposobnost krajšanja in sproščanja mišic ter primernejši odziv telesa na spremembe v okolju.

Če pretegovanje primerjamo z raztezanjem, opazimo, da je raztezanje pasivno, kajti ko mišico, ki je podzavestno napeta, želimo raztegniti, se sproži raztezalni refleks. To lahko povzroči bolečino ali pa gib ni prijeten niti ni zavestno nadzorovan ter nima nobene učne vrednosti. Zaradi bolečine ga je težko in neprijetno izvajati, njegova izvedba pa preide v avtomatizirano ponavljanje z vedno večjimi nepravilnostmi.

Za razliko od raztezanja pa pri pretegovanju spremenimo senzorno motorno stanje in dosežemo boljše zavedanje sebe ter dvignemo nadzor. Možgani se naučijo drugače in učinkoviteje čutiti ter nadzorovati gibalne vzorce. Tako vase vnesemo nekaj užitka in občutka živosti ter lažje in dlje obdržimo pozornost v gibanju. S tem izboljšamo stvarnost ter povečamo željo po gibanju, kar je še zlasti pomembno, da bi ostali svobodni in neodvisni upravljavci našega telesa in življenja. Namen pretegovanja in zehanja je tudi, da prebudimo možgane ter vase dobimo dodatno dozo svežine, zato da lahko bolj pozorno spremljamo na primer predavanje, nadaljujemo učenje ali vožnjo z avtomobilom

Poudarjam pa, da pretegovanje ne omogoča dolgoročno večje sproščenosti in s tem manjše kronične zakrčenosti. To je mogoče doseči s spremembo učinkovitosti urejanja okolja ter njegovega vpliva na nas in s tem dviga ravni homeostaze. Zato je pri AEQ metodi odprava močnejše kronične zakrčenosti in s tem resnejših kroničnih stanj vedno vezana na dvig čustvene zrelosti in postopne spremembe tistih podzavestnih vzorcev in pogojnih odzivov, ki nam zmanjšujejo učinkovitost urejanja okolja pod raven, ki jo naša kompleksnost življenja zahteva.

Preberite še: