Vtisi po programu za izboljšanje partnerske zveze

Ogromno pozornosti in energije danes namenjamo za bolj kvalitetno življenje; razvijamo tehnologijo do neverjetnih razsežnosti, trudimo se za bolj zdravo življenje preko hrane, diet in prehranskih dodatkov, športa in gibanja, medicine, zdravil in vseh vej alternative, meditacije, homeopatije, reikija… Vse prav, vendar vprašanje je, koliko ob tem namenimo vsak dan časa in energije za to, da izboljšamo svoj partnerski odnos, ki je dejanski glavni temelj našega zdravja, počutja in uspešne prihodnosti?

Za neuspele odnose običajno krivimo tistega drugega. Ker delujem na področju ti. “osebne rasti”, opažam, koliko je nesprejemanja odgovornosti tudi na tem področju. Za težave poleg drugega, okrivimo še karmo, prejšnja življenja, usodo, narcise, polno luno, retrogradni Merkur in ostale trenutno “čudne energije”. Vse ima seveda svoj vpliv, vendar smo ljudje pretkano dobri v tem, da vsako možnost izkoristimo za izgovor, da nam ni potrebno prevzeti odgovornosti za svoje vedenje in za stanje svojih odnosov. Carl Jung je dobro ubesedil: “Dokler ne ozavestite nezavednega dela sebe, bo to usmerjalo vaše življenje in temu boste rekli usoda.”

Če nam odnosi ne uspevajo in se vrtimo v začaranih krogih ter smo kronično nezadovoljni/nezadovoljeni, si moramo priznati, da očitno nismo dovolj čustveno zreli in smo, žal, neučinkoviti. Vsak toksičen ali neuspeli odnos kaže tudi na našo lastno “toksičnost” in nezmožnost primernega urejanja odnosov. Če ne znamo produktivno reševati konfliktov in z učinkovitim izražanjem agresivnih čustev vedno bolj urejati svojih odnosov, če naš partnerski odnos z vsakim letom ni bolj globok z več prisotnega zaupanja in spoštovanja, si je potrebno naliti čistega vina: “Očitno imam težavo, ki bi jo bilo potrebno reševati.” Glede na to, iz kakšnih časov in generacij prednikov izhajamo, pa mislim, da imamo te težave do neke mere prav vsi.

Na tej točki sem se pred leti znašla tudi sama. Partnerski odnos je postajal vse slabši, moje psihično stanje (težave s paničnimi napadi in hudo anksioznostjo) prav tako. Pri dvigovanju iz velike entropije, v kateri je bilo moje življenje ob koncu 20ih let, je glavno vlogo odigrala AEQ metoda in spletni programi Aleša Ernsta. Ti so mi omogočili dovolj znanja in možnosti, da sem se počasi vedno bolj zavedala najbolj samouničujočih iluzij in postopoma spregledala, kaj bo potrebno spremeniti pri sebi. Nikakor pa ni preprosto videti realnosti, saj je ta pogosto bolj kruta kot rožnata. Na kratek rok je bilo res lažje, ko sem v preteklosti neprizemljeno bežala v duhovnost in lažne občutke kozmične povezanosti in ljubezni. Na dolgi rok pa se je kaos in entropija zgolj povečevala. Za moje neuspelo stanje odnosov pa so bili seveda vedno krivi drugi, ki si bili v mojih očeh “nezreli”.

Alešev način vodenja AEQ vaj v povezavi z razlagami omogoča postopno krepitev zavedanja, kako nas v življenju vodi lastna podzavest. Vedno bolj jasno postane, da je prav naša podzavest tista, ki vpliva na to, kako se drugi vedejo do nas.

Kombiniranje programa za zviševanje čustvene zrelosti in programa za izboljšanje partnerskega odnosa se je izkazalo za izredno učinkovito. S partnerjem sva uspela dovolj dobro urediti odnos, da sedaj lažje rešujeva težave, ki prihajajo. Več energije namenjava drug drugemu in manj ostalim rečem, ki so služile kot beg. Ob tem še vedno pridejo dnevi, ko “voz” uide po bregu navdzol, vendar je teh dni manj in sva precej bolje opremljena, da se lahko hitreje vrneva nazaj na vrh ter nadaljujeva pot naprej. AEQ programi niso magično zdravilo in ne ponujajo hitre rešitve, ponujajo pa možnost, da okrepimo povezavo med zavestjo in telesom ter s tem postopoma spremenimo svojo podzavest, ki nam sicer neumorno nosi vedno iste ali podobne situacije. Če želimo rešiti svoje fizične ali psihične težave, je najboljši način, da se naučimo izboljšati svojo čustveno zrelost in urediti svoje partnersko življenje. Naložba v odnose je daleč najboljša naložba. Če opazimo, da avtomatizmi, ki smo jih nehote podedovali od prednikov, za nas niso več koristni, pa si je potrebno vzeti dovolj časa, da ustvarimo nove.

Ana Katarina Vehovar, urednica sensa.si in učiteljica AEQ metode 1. stopnje

 

Preberite še: