Zgornji del telesa in kronične zakrčenosti mišic

Eden izmed namenov AEQ programov je, da lahko oseba izboljša razumevanje vloge zgornjega dela telesa pri gibanju in življenju. Skozi AEQ razlago, kakšna je glavna funkcija zgornjega dela trupa, lahko udeleženec vedno bolj jasno razume, zakaj ima tam kronično zakrčene mišice in zmožna spontanega premikanja. Prav tako spozna, zakaj ima popačeno in zmanjšano sposobnost čutenja tega, kar se v zgornjem delu telesa dogaja.

Zgornji del telesa ima glavno vlogo pri izražanju in sprejemanju agresivnih čustev. Uporabljamo ga za izražanje energije, s katero želimo vplivati na okolico in jo spremeniti. Prav ta funkcija je pogosto povezana s težavami v tem delu telesa.

Spodnji del telesa ima funkcijo, da nas pripelje do lokacije, kjer bi želeli z zgornjim delom trupa vplivati na okolje. Zgornji del nas ne pripelje do lokacije, ampak tam naredi potrebno. Pri zgornjem delu telesa so pomembne predvsem roke, še posebej dlani, in pa glava, še posebej obraz, oči in usta oziroma glas kot medij za prenos informacij in vpliva na okolico. Ti deli telesa so tudi glavni sprejemniki vplivov okolja na nas.

Ravno zaradi tega, ker je zgornji del telesa tisti, s katerim lahko najbolj učinkovito vplivamo na okolje, se v tem delu telesa pogosto mišice zelo močno zakrčijo. Zakrčimo jih zato, da s tem omejimo sposobnost vplivanja na okolje ali pa prejema vplivov na nas, zaradi katerih bi se lahko neprimerno odzvali in si tako škodovali. V zgornjem delu trupa torej pride do zelo močnih in zelo pogostih kroničnih zakrčenosti mišic zato, da izgubimo sposobnost učinkovitega vpliva na okolico. Fizikalno povedano to pomeni, da s tem omejimo sposobnost izražanja kinetične energije oziroma akcije proti okolju ali pa reakcije nanj. Razlog pa je, da okolje te akcije ne dovoli, ne želi, ne prenese, se nanjo negativno odzove ali pa zanjo nima časa.

To se običajno zgodi že v otroštvu. Ko v času otroštva okolica sproži močno negativno reakcijo kot posledico naše akcije, se zelo hitro in temeljito naučimo, da v določenih okoliščinah in stanjih ni dobro izraziti energije v okolje. V tem primeru pride do zelo močnih in neprijetnih zakrčenj v telesu nad trebušno prepono.

AEQ metoda se posveča razumevanju, kaj so aktivna čustva oziroma agresivna čustva. Med njimi so glavna jeza, ljubezen in veselje. AEQ metoda uči, kakšen je namen teh čustev, od kod izvira energija zanje in kako naj bi jih iz trebušne votline, kjer energijo shranjujemo in jo kopičimo, prek trebušne prepone, prsnega koša, ramen, rok, vratu in glave izrazili v okolico na najbolj učinkovit način. Prav tako ugotavljamo, zakaj se nismo smeli tega naučiti oziroma zakaj smo morali učinkovito izražanje čustev v preteklosti zmanjšati. Spoznavamo, zakaj smo se morali razdeliti iz ene celosti v več ločenih enot, da so nam lažje vladali oziroma da smo bili manj naporni za okolje, v katerem smo živeli kot otroci. Na ta način namreč razvijemo nezmožnost sprostitve mišic, predvsem v trebušni preponi, medrebrnih mišicah in glavnih, velikih mišicah zgornjega dela trupa; v obeh prsnih mišic zgornjega dela hrbta, trapezih, romboidih, latisimusih ter mišicah vratu. Težave se pojavljajo tudi v mišicah okrog čeljusti, s katerimi kontroliramo odpiranje in zapiranje ust. S tem sta povezana tako vdih in izdih kot tudi verbalno ali vokalno izražanje. Zelo pomembne pa so tudi mišice okrog oči, s katerimi poskušamo kontrolirati, kakšna čustva izstopajo iz oči v okolico ali pa vstopajo iz okolice skozi oči v naš prsni koš oziroma v naše srce.

Razumevanje nam omogoči pravilno dojemanje in uporabo AEQ vaj in premik iz oklepa, ki smo si ga morali nadeti v preteklosti, da smo jo lahko preživeli in razvoj dovolj visoke ravni čustvene zrelosti, da nas neizkušenost biti svobodnejši ne vrne nazaj v na videz varno iluzijo ponavljanja preteklosti.

Preberite še:

Zgornji del telesa ima glavno vlogo pri izražanju in sprejemanju agresivnih čustev. Uporabljamo ga za izražanje energije, s katero želimo vplivati na okolico in jo spremeniti. Prav ta funkcija je pogosto povezana s težavami v tem delu telesa.