Mnenje o AEQ odnosih® 1. stopnje, Petra Šmid Seljak

Mnenje o seminarju AEQ odnosi 1

AEQ metoda in njena globina ter povezanost vedenja o življenju, me je zapeljala v nevidni ples, pridobivanja znanj, za katera si v resnici nisem upala niti sanjati, da bi jih lahko dobila kjerkoli. Ne na tak način, kjer so prioritete v iskanju globokih povezav, ki se razširijo na družinske vzorce, ki si jih hočeš nočeš predajamo naprej.

Težko rečem da so bili AEQ odnosi težko pričakovana tema, vendar, ko so se pojavili na obzorju, je bila odločitev preprosta. Kajti, če je kaj kar mi ne gre najbolje od rok ali bolje rečeno vem najmanj o njihovi dinamiki, so to ravno medosebni odnosi. Še posebej partnerski odnos, ki je tema, ki mi je v življenju šla najtežje, največkrat sem se spotikala na tej poti, lovila ravnotežje in padala ter se vedno znova pobirala. Vztrajnost je sicer moja močnejša vrlina, tako mi ni zmanjkalo energije in zanimanja, kako se spustiti globlje k vzrokom za občasno slabšo povezanost ter že kar odvisniško pričkanje ter s tem igro za premoč.

Prihod hčera je ojačal potrebo po spremembi odnosa ter me, naju potisnil iz cone udobja, ki to v resnici sploh ni bila, na pot počasnega spreminjanja. Kako hitro sem kot novo pečena mama preusmerila vso pozornost in s tem ljubezen na otroka, partnerski odnos pa je takrat še nevede, šel na stranski tir. Izgubljala sem se v novih odnosih s hčerama, pomankanje znanja in družinske osnove iz moje primarne družine, je le še ojačal nered v družini, ki sva jo sedaj ustvarjala skupaj z možem. Pomembnost partnerskega odnosa pred starševskim, je bil zame žal neznanka.

V trudu snovanja nove vloge mame, sem se v vsej intenzivnosti počasi a vztrajno izčrpavala, spreminjala in izgubljala sebe. Partnerka možu je počasi izginila in ostala je le še mama. Ko bi  lahko takrat že vedela, da družinski prenos vzorcev mame kot ženske name, zahteva zame višjo čustveno zrelost in učinkovitost, da bi lahko to pomembno in dragoceno nalogo ustvarjanja družine nadgradila in izboljšala v skladu z mojimi željami. Koliko je potrebnega čutenja in povezanosti s telesnim delom zavesti, da bi lahko ostajala sproščena na tej poti, da bi lahko čutila sebe in s tem neverbalno komunikacijo in potrebe novih članic družine v našem življenju. Kako pomembna bi bila moja umirjenost in suverenost biti ženska, tako bi lahko poglobila odnos z možem, ter tako postala mama kakršna sem si želela biti.

Tukaj sem zgrešila željeno pot. In hkrati me je ta stranpot peljala skozi bolečino in nezadovoljstvo do poti k rešitvi. Sedaj v prvi vrsti izboljšujem odnos znotraj mene same, zato se lahko partnerski odnos počasi a vztrajno spreminja in oživlja v željeno obliko. Hčeri, sedaj že skorajda odrasli mladi ženski, dobivata prepis izkušenj, kako živeti vedno bolj avtentično, v sebi, brez njune nezavedne intervencije uravnavati najin odnos z možem, ki ju je v nezavednem delu klical na pomoč. Počasi a vztrajno okušata višjo čustveno zrelost staršev kot partnerjev, ki ju zavestno vedno bolj razbremenjujeva starih družinskih vzorcev.

Ali je to preprosto? Ne ni. Ali je vredno? Bolj kot vse na svetu.

In tukaj gre glavna zahvala našemu učitelju in mentorju Alešu Ernstu, ki je tako pomembne življenjske resnice združil v izjemnem seminarju AEQ odnosi 1 stopnje. S svojo odprtostjo in vedoželjnostjo nas uči ustvarjati vedno večji smisel in radost po življenju in ustvarjanju le tega. Hvala Aleš ker to zmoreš, deliš in nadgrajuješ za dobro vseh.

Na seminarju se je dogajalo toliko pomembnih in medsebojno povezanih dejstev in dogodkov, ko se sedaj ozrem nazaj, le ti počasi a vedno glasneje odzvanjajo v meni in mi pomagajo ustvarjati prazen prostor za vse novo.

Preberite še: