Vpliv Hanna Somatic Education na ravni bolečin v križu in vratu

Ozadje: Bolečina v vratu in križu so zelo pogoste po celem svetu. Hanna Somatic Education (HSE) je metoda živčno-mišičnega (umsko-telesnega) gibalnega prekvalificiranja, ki nam pomaga obvladovati bolečine, vendar njena učinkovitost še ni raziskana.

Cilj: Oceniti klinični učinek HSE na bolečine v križu in vratu, ter določiti razlike v bolečini, uporabo protibolečinskih tablet in število obiskov k zdravniku pred in po šestih mesecev HSE terapij.

Metoda: Ta retrospektivna študija je vključevala bolnike z bolečino v vratu in/ali križu, ki je trajala več kot 2 meseca in so bili med januarjem 2016 in januarjem 2018 podvrženi sejam HSE in opravili najmanj eno kontrolno sejo. Vsakemu bolniku je bilo zagotovljenih 2 do 5 individualnih sej dolgih 40–60 minut enkrat na 1–2 tedna 2–8 tednov. Stopnje bolečin smo zabeležili ob vsakem obisku z uporabo Wong-Baker Faces Pain Rating Scale. Prav tako smo zabeležili uporabo zdravil in število obiskov pri zdravniku za obvladovanje bolečine.

Rezultati: Skupno število udeležencev je bilo 103, od tega 81 (78.6%) žensk. Dokončanje povprečno 2,8 sej HSE je povzročilo znatno zmanjšanje stopnje bolečine. Med prvim in zadnjim obiskom je prišlo do pomembnega zmanjšanja povprečnih vrednosti bolečine v križu, vratu in križu + vratu (P <0,001). V šestih mesecih pred in po HSE intervenciji se je število bolnikov, ki uporabljajo protibolečinske tablete zmanjšalo iz 53 (53.5%) na 14 (13.6%), povprečno število obiskov pri zdravnikov pa je upadlo iz 2 (±1.6) na 0.5 (±1.16) (P < 0.001).

Zaključek: Ugotovili smo, da so seje HSE znatno znižale kronične probleme v hrbtenici. Priporočljive so nadaljnje raziskave v zvezi z zdravljenjem HSE pri bolnikih z bolečinami v mišicah.

Ključne besede: Bolečine v hrbtu, koncentrično/ekscentrično, vadbena terapija, intervencija uma in telesa, bolečine v vratu, nefarmakološke terapije

Raziskava je v angleščini

Cilj: Oceniti klinični učinek HSE na bolečine v križu in vratu, ter določiti razlike v bolečini, uporabo protibolečinskih tablet in število obiskov k zdravniku pred in po šestih mesecev HSE terapij.