Jure Koščak, Učitelj AEQ metode 1. stopnje – Urejanje gibanja in življenja

AEQ metoda in vaje nam odpirajo nov pogled na gibanje in življenje samo, ki je sestavljeno iz gibanja. Z gibanjem se začne naše življenje, samo spočetje. Naši starši v bolj ali manj usklajenem gibanju privedejo do določenih posledic, ki rodijo življenje. Že tukaj bi se lahko zataknili v samo uspešnost tega, saj se ogromno parov sooča s težavami spočeti otroka. Veliko drugih jih to opravi umetno.

Kaj vse to kaže globalno gledano? Da smo kot človeštvo zabredli v vode, kjer je cilj najbolj pomemben. Kjer se je sam proces in pot do cilja spremenila v “ni pomembno kako, samo da je”. Potem se pa soočamo s posledicami takega obnašanja in umetno izsiljenega gibanja – življenja.

Pa da nadaljujem zgodbo rojstva, ki se tudi zgodi z gibanjem matere. Le to je prav tako zooženo   in prilagojeno zdravnikom in ne obratno materi ali otroku. Na hrbet in epiduralno v hrbtnenico, da   ja čim manj čutimo. Seveda kot moški nimam pravice imeti mnenje glede izkušnje poroda. Vsaj iz strani matere in žensk ne. Iz strani otroka pa, saj sem se navsezadnje rodil po naravni poti.

Torej vsemu temu sledi otroško raziskovanje življenja skozi gibanje. Premiki po vseh štirih ali samo valjanje in potem kmalu tudi po nogah. Tako gibanje je izrazito valovito in mehko. Lahko bi rekli nerodno pa vendar pravilno. Je učinkovito urejeno in se prilagaja okolici, raziskovanju. Je neomejeno. Bolj ali manj. Sproščeno, lahkotno in zibajoče. Samo predstavljajte si eno leto starega otroka. Ali pa dve leti. Kako se giba in gladko premika. Kako obožuje boso nogo, saj ima boljši oprijem s podlago. Kako z lahkoto gre v počep in tudi vstane iz njega. Vse je tako pretočno in sladko mehko.

Čeprav se verjetno s tem ne strinjate, saj se vam zdi, da pa dojenček ni tak. In da smo odrasli dozoreli v gibanju. Kako smo ponosno vzravnani in hitri. Kako hitro tečemo skoz prostor in dosegamo take in drugačne rekorde. Ter kako smo razvili tehnologijo in stroje za prenos tovora. Prav tako s strastjo nori na raznorazne vadbe in prostore, kjer se dvigajo težke uteži s ciljem imeti biceps čim večji in pokazati svetu kako trdo delamo za naše telo.

Vendar AEQ pokaže drugačno sliko, ki razkrije vse pomanjkljjivosti našega “odraslega gibanja”. Seveda ne rabimo delati AEQ vaj ali sploh poznati te metode, da bi dobili realno sliko stanja naše trenutne civilizacije. Bolezni in statistika Svetovne zdravstvene organizacije, ki beleži več kot 50 tisoč diagnoz. Kako je to sploh možno ob vsej razviti tehnologiji in napredku?

Tukaj pa pride AEQ metoda v prvo vrsto saj razloži, kako smo ljudje v “razvitem” delu sveta  zavozili naše osnovno gibanje in življenje. Kako se trudimo, mučimo, skrajšujemo, napenjamo in režemo. Vse z razlogom in namenom po doseganju več in višje. Na ta način je sestavljen izobraževalni ter športni sistem, ki pretočnega otroka iz mehke hoje spremeni v robota, ki ne čuti. Misli pa veliko. Še bolj pa potlačuje čustva in čutenje bolečine ali česar koli kar ga lahko ovira na poti do cilja. Tako se postopoma premikanje sodobnega in civiliziranega otroka spreminja v okorelega, nepravilno obutega, neučinkovitega, trdega in z veliko zdravstvenimi posledicami.

V tako imenovano “neciviliziranem oz tretjem svetu” pa vidimo starejše otroke ter odrasle, ki se še vedno gibajo sproščeno in pretočno. Mehko, tiho in učinkovito. So sposobni nositi tovor na glavi   in biti brez tehnologije. Tam se ne prilagaja okolja, da je njim bolje. Ampak se oni prilagodijo  okolju, ker še vedno imajo to plastično zmožnost možganov in telesa.

Medtem ko naš sodobni način življenje in gibanja glasno reže v vse pore področij. Kjer se stagnacija in bolezni kopičijo in smo zaprepadeni nad takimi izzidi, ko pa dajemo toliko pozornosti  v “zdravje”. Ob tem pa z lahkoto spregledamo tako očitno, da je naš center telesa, trup, tisti ki premika roke in noge. Posledično krepimo naše ekstremitete preko katerih potem ne znamo  izraziti čustev, ki se nabirajo v okorelem trupu. Roke in noge polne napetih mišic, ki ne zmorejo pokazati radosti in posledično doživljamo obrabo sklepov (kolena, kolki, ramena ter hrbet).

Preko AEQ vaj in razlag dobivamo nazaj sposobnost delovanja in premikanja telesa iz centra. Tako kot je prav. Tam se tudi ustvarja energija in čustva. Usklajenost ter urejenost tako omogočata bolj učinkovito gibanje in urejanje življenja. Rezultat je bolj pristno delovanje v odnosih brez pretvarjanja ali skrivanja. Zmožnost prilagajanja življenju in spoštovanje zakonov telesa ter življenja samega. Končno spregledanje in zavračanje ponujenih rešitev, ki samo odpravljajo ter potlačujejo bolečino. Iskanje rešitev preko soočanja z bolečino in gledanje v globino vzroka.

Le tako lahko gibanje ter življenje spet postane lahkotno in radostno.

Jure Koščak, učitelj AEQ metode 1.stopnje

Preberite še: