Mnenje o AEQ dihanju® 1. stopnje, Petra Košmrlj

Mišljenje o vplivu seminarja 1. stopnje na moje vedenje in razumevanje dihanja.

 

Na izobraževanje AEQ dihanja 1. stopnje sem se prijavila z namenom, da poglobim znanje na tem področju in kot logična posledica izobraževanja za učitelja AEQ metode. Vsako znanje, ki ga dodam k razumevanju in delovanju človeškega telesa, vpliva na dvig zrelosti mojega sistema kot celote.

Z AEQ dihanjem sem se prvič srečala na celodnevni delavnici junija 2019. Že takrat je bilo pridobljeno znanje uporabljeno v praksi; z večjim zavedanjem in pozornostjo sem dihala skozi nos in temu prilagajala tudi svoje obremenitve. Delanje dihalnih vaj in izvajanje dihalnih protokolov skozi poletje mi je toliko izboljšalo in divgnilo energijo, da sem jeseni, ko sem začela z vadbami aerobike, to počela veliko lažje in z večjo lahkotnostjo, kot pretekla leta. Utrujenost je bila manjša, regeneracija pa boljša. Naslednji korak k boljšemu dihanju je prispeval 60-dnevni spletni program dihanja, ki sem se ga udeležila lansko jesen (september in oktober 2021). Le-ta je še izboljšal moje razumevanje dihanja in k temu dodal še zavedanje, kakšen odnos imam do sproščenosti. Več je bilo analize vdiha in izdiha ter zadrževanja dihanja. Kaj sporoča telo, ko ne more do konca vdihnit in kaj, ko ne more do konca izdihnit. Zakaj se vse spremeni, ko se vaja izvaja stoje in je tisto, kar si si razložil pri vaji na tleh, naenkrat postalo nerazumljivo (ali nelogično).

Na seminarju sem bolj podrobno spoznala vlogo in vpliv CO2 pri dihanju ter vzroke za popačeno dihanje. Z dihanjem je povezana tudi proizvodnja energije, ki ima vpliv na naše delovanje, počutje in celotno življenje.  Da se vse začne in konča pri napenjanju/krčenju oz. sproščanju/daljšanju mišic. Če so dihalne mišice sproščene je dihanje umirjeno in lahkotno, drugače ne. Če so mišice sproščene, lažje rešujemo probleme in iščemo rešitve. Če smo spočiti, bolje delujemo čez dan. Če smo pravilno hranjeni, telo lahko proizvede energijo za delovanje. V idealnih pogojih delujemo optimalno: spimo ravno prav, se prehranjujemo zdravo in toliko, kolikor potrebujemo za delo, razmišljamo zrelo in odgovorno ter se tako tudi vedemo, posledično je tudi dihanje usklajeno z delovanjem.

Samo izobraževanje mi ni predstavljalo tako velikega napora, kot izobraževanje za učitelja AEQ metode 1. stopnje in 2. stopnje. Mogoče zato, ker sem tokrat spala v Brežicah in se nisem vsakodnevno vračala nazaj v Ljubljano ter s tem prihranila kar nekaj energije. Mogoče zato, ker me sedaj resnice, ki jih slišim o sebi ne vznemirijo več v taki meri, kot so me prej in jih lažje sprejmem. Mogoče zato, ker vem, da obstaja rešitev in da sem na poti proti njej. Vse to razumem kot spremembo v moji zrelosti, ki je bistveno večja kot pred enim, dvemi ali tremi leti. Ker je za še večji dvig zrelosti some potrebna dodatna energija, si jo bom s pravilnejšim in učinkovitejšim dihanjem lahko priskrbela. Sprememba, ki jo čutim v povezavi z dihanjem in mojim vedenjem je v tem, da z večjo mirnostjo poslušam, sprejemam in da se nato z mirnostjo, pa vendar odločno, podam v akcijo (bodisi je to govor ali dejanje). Umirjenost v dihanju me ne ustavlja v smislu sprijaznjenja, odpuščanja, obračanja novih listov, temveč v tem, da razmislim in se zrelo odločim za tisto, kar je zame prav in pravilno.

Skozi AEQ metodo vedno bolj spoznavam, kako je človek resnično kompleksno bitje. Že sami telesni procesi in povezanost med njimi, ki potekajo brez našega nadzora, nato se tem procesom priključi še zavestno delovanje, svoje dodajo še podzavest, čustva, gibanje, prehrana, počitek … Bolj ko širim svoje znanje o telesu in vplivih na svoje počutje, bolj spoznavam, kako unikatno kompleksni smo in tudi kako univerzalno ujeti v prepričanja, ki nam ne dajo dihati in živeti optimalno.

 

Petra Košmrlj, učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

Preberite še: