Mnenje o AEQ dihanju® 1. stopnje, Klemen Žagar

Vtis, ki ga je name naredil seminar AEQ dihanje, se razlikuje in nadgrajuje spoznanja, ki sem jih dobil na prejšnjem seminarj (Osnove AEQ metode). V prejšnje razumevanje vpliva SMA sem dodal veliko novega iz področja dihanja.

Informacije ki sem jih dobil v teh štirih dnevih, imam v sebi in jih bom obravnaval vsako posebej, da preverim na kakšen način mi ta informacija lahko pomaga pri izbolševanju kvalitete mojega življenja. Nekaj časa mi bo vzelo, da prepoznam dvome ali kakršnokoli nerazumevanja slišanega in začnem iz pozameznih kosov dograjevati moje obstoječe razumevanje AEQ pristopa.

Opazil sem da sem bil na tem seminarju bolj sproščen kot na prvem. Določene stvari nisem več bral iz mojih zapiskov, ampak sem jih deloma poročal kar neposredno na podlagi misli, ki sem jih opazil tekom pripovedovanja. To razumem kot napredovanje v načinu mojega izražanja.

Teme ki so mi najbolj ostale v spominu, in o katerih sem največ premišljeval v preteklih dnevih so:

 

**Povezava med SMA in spremenjenim načinom dihanja**

Dobro je bilo ugotoviti da oseba z SMA razvije vzorec plitkega dihanja (hiperventilacija). Ker je dihanje tudi gibanje, se SMA odraža tudi v dihu

 

**Potencialna energija**

Sedaj si lažje predstavljam kako dojemati presežek energije, ki ga ne izrazimo navzven in se ujame in akumulira v predelih telesa, kjer imamo visoko SMA. Ta energija ne more iti v nič, lahko pa se pretvori v kakšno izmed drugih oblik energije

 

**Avijon/Podmornica**

Spoznavanje teh dveh pojmov, ki sta definirana na podlagi tega, kater sklop mišic imamo prokomirno aktiviaran

 

Avijon: prekomerno aktiviran refleks zelene luči

Podmornica: prekomerno aktiviran refleks rdeče luči

 

**Paraliza**

Ker sebe nisem razno znal umestit v ketero koli od obeh zgoraj opisanih značilnosti. Mi je na tem področu najbolj pomagalo, da sedaj vem, je zame še najbolj značilna kombinacija obeh refleksov hkrati. Sedaj opazujem kakšen vplih ima ta refleks na moje življenje.

 

**Porabljanje življenske energije**

Če smo zaradi dogodkov iz preteklosti izgubili stik uma s telesom, se največkrat ne lotimo reševanja ampak poskušamo ohranjati nizek nivo življenjkse energije. Nizek nivo nam omogoča da je tudi intenziteta čustev nizka in je težje, da bi določena čustva prepoznali ali pa aktivno reagirali (preutrujeno telo). Sedaj sem bolj pozoren kako neučinkovito razpolagam z mojo dnevno energijo.

 

**Učinkovitosti izražanja čustev**

Ni toliko bistvo v izražanju/neizražanju, saj večino ljudi nima težave s tem, da čustev ne izrazijo. Težava je, da čustva izražamo neučinkovito. Naučinkovito izražanje je kadar, naše vedenje ne privede do želenih rezultatov in s tem porabljamo energijo, s katero ne pridobimo nič. V tem primeru pride do gibanja telesa, ki ga opazimo kot vedenje. Vendar če je to vedenje neučinkovito, je bilo vso gibanje opravljeno zaman. Telesu pa opravljanje dela brez rezultatov, ne odgovarja telo začne opozarjati z bolečino.

 

Izpostavil sem nekaj izmed novih spoznaj, spodaj pa dodajam še nekaj takih, katerim nisem dodal neke dodatne razlage, oz. opisa.

  • Razumevanje človeka, na podlagi njegovega odnosa do bolečine
  • Emocije = gibanje ki je usmerjeno navzven
  • Aktivna/pasivna čustva, razpršenost in domet
  • Počasno dihanje v širino omogoča da potlačena čusteva dosežejo zavest
  • otrocih s težavami, pogosto rešujemo z odpravljanjem SMA pri starših.
  • Gravitacijsko nihalo – posodobljena različica

 

Preberite še: