Urban Urbanc

Po več kot desetletju intenzivnega dela na sebi sem se maja 2021 znašel pred močno preizkušnjo; perforacija dvanajstnika in leto zatem še hernija v ledvenem delu hrbtenice. Močno sem bil razočaran nad življenjem, saj sem vse delal ”prav” in ”v redu”. No, vsaj menil sem tako. Kljub temu, da sem do vsega, kar sem v teh letih ustvaril, prišel z veliko odpovedovanja, vojaške discipline, strogosti do sebe ter predanosti in pridnosti, pa mi je življenje pokazalo, da nekaj ne delam prav. ‘Krivca’ za svoj neuspeh sem iskal znotraj sebe, vendar zaradi iluzije, ki sem jo v vseh teh letih ustvaril, bistva nisem videl.

Padel sem v precej močno depresijo, ki jo je spremljala močna fizična bolečina v ledvenem delu hrbta in v levem kolku; moje gibanje je bilo zelo omejeno, energije sem imel le za osnovne stvari in dobesedno čez noč sem bil prisiljen v mirovanje. Kar pa je bilo za športnika, kot sem bil jaz, izjemno boleče in frustrirajoče. Prvič v življenju sem resnično začutil, kaj je nemoč; in čeprav sem se že prej srečal z občutkom nemoči, mi tokrat z močjo volje ni uspelo, da bi to presegel. Moral sem se predati in čakati. Vedel sem, da bi mi pomoč drugih (fizioterapija, operacija, manualne tehnike,..) na kratek rok verjetno pomagala, ampak sem se zavedal, da če ne najdem vzroka za svoje težave, se  bodo le-te zopet ponovile v enaki ali pa še višji intenziteti.

V tistem času sem začel globlje preučevati AEQ metodo®. Vse, kar sem prebral in poslušal, se mi je zdelo zelo smiselno, saj je Aleš Ernst AEQ metodo® in njeno delovanje znal predstaviti preprosto in zelo smiselno. Metoda me je navdušila do te mere, da sem se odločil udeležiti 30-dnevnega programa za dvig čustvene zrelosti, tam pa se je vse skupaj šele dobro začelo. Potihem sem upal, da bom z AEQ metodo® odpravil bolečo hernijo, vendar pa se je stanje še poslabšalo. Seveda sem iskal krivca in ga skoraj našel v sami metodi. Samo Alešu se lahko zahvalim, da mi je nesebično stal ob strani ter mi skozi korespondenco preko elektronskih sporočil ter skozi osebni pogovor nudil sočutje, ki ga do prej nisem poznal. V nekem trenutku, ko sem skozi najino dopisovanje spoznal razliko med usmiljenjem/žrtvijo ter zdravim sočutjem, sem se odločil, da se želim pri njem učiti. Še isti večer sem se prijavil na seminar za učitelja AEQ metode®.

Ker se stanje po programu še vedno ni izboljšalo, mi je Aleš priporočil aktivno terapijo pri učiteljici III. stopnje Veroniki Lovšin, kjer pa so skozi pogovor in aktivno terapijo po štirih zaporednih obiskih bolečine skoraj popolnoma prenehale. Spoznal sem, da sem ‘krivec’ za bolečine jaz sam, prav tako sem tudi jaz tisti, ki edini lahko pomagam sebi.

Z vsem tem se mi je močno spremenil odnos do sebe in do drugih, saj sem spoznal, da sem večino življenja živel v laži in iluziji, ter da če želim izboljšati kvaliteto življenja in živeti brez kroničnih bolečin, moram izstopiti iz vloge žrtve ter se soočiti z neprijetnimi stvarmi. Soočanje ni bilo prijetno, vendar sem vztrajal in skozi AEQ vaje postopoma in zavestno spreminjal svoje podzavestne telesne vzorce, ki so odražali moje nezavedno vedenje in obnašanje. Ugotovil sem, da samo vaje same po sebi ne pomagajo brez spremembe vedenja do sebe in drugih, dajo pa nam priložnost, da odpravljamo senzorno-motorično amnezijo (SMA), ki nastane zaradi potlačitve nekaterih čustev – predvsem agresivnih oz. ‘negativnih’, ki pa jih na poti osebne rasti radi potiskamo proč. To pa se vedno odraža skozi telo.

S temi spoznanji, ki sem jih bil deležen predvsem med šolanjem za učitelja I. stopnje AEQ metode® ter z rednim in zavestnim izvajanjem vaj, sem postopoma začel dvigovati čustveno zrelost. Moje zdravstveno stanje se je začelo bistveno izboljševati, poleg tega pa sem spoznal marsikaj, česar prej nisem mogel ali želel videti. Vedno bolj sem začel čutiti svoje telo in se naučil izražati čustveno zrelo tudi takrat, ko to ni bilo prijetno meni ali drugim. Napredek je bil očiten, saj se je uspeh začel kazati na vseh tistih življenjskih področjih na katerih sem prej celo stagniral.

Osebne izkušnje, neprijetnosti in bolečine (čustvene ali fizične) so tisto, kar nam daje priložnost ter nam omogoča, da v življenju stopimo naprej in presežemo omejitve in vzorce, ki nas zaustavljajo na poti k razrešitvi – če seveda želimo pogledati naše sence, se soočiti z neprijetnostmi in postopoma spoznavati, da so odgovori v nas in da smo le mi sami tisti, ki se iz kroničnih bolečin lahko rešimo. Učitelj nas pri tem lahko samo usmerja ali vodi.

 

AEQ metodo® uspešno vključujem v svoje terapevtsko delo s strankami in jo učim v živo v JH Studiu v Trzinu ali preko spleta.

Po telefonu sem dosegljiv vsak delovni dan med 9. in 15. uro, na elektronska sporočila odgovorim v 24 urah.

Urban Urbanc
Učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Preberite še:

JH Studio, Mengeška cesta 15, Trzin, Slovenija aliChatra joga studio, Železniška ulica 7, LesceMobi: +386 40 436 476Mail: [email protected]