Urban Urbanc

Vedno bolj spoznavam, da nobena stvar v življenju ni naključna in tudi moje težave, povezane s hernijo v ledvenem delu hrbtenice, niso bile slučajne. Besedo »naključje« namreč uporabljamo takrat, kadar nimamo informacije o vzrokih in je ta beseda le posebna oblika dojemanja posledic tistega, kar se nam zgodi ali s čimer se v življenju srečujemo. Ker pa se sam ne zadovoljim s povprečnimi ali pavšalnimi odgovori, ki skušajo preusmeriti pozornost stran od vzroka in telesa ter se ukvarjajo samo s posledicami, skušam priti stvarem do dna.

Globlje sem začel preučevati AEQ metodo®. Vse, kar sem prebral in poslušal o vzrokih in posledicah, se mi je zdelo zelo smiselno. Metoda me je navdušila do te mere, da sem se odločil za izobraževanje za učitelja. Učiteljski seminar je presegel moja pričakovanja, saj sem v času izobraževanja o sebi spoznal več kot prej v celem svojem življenju. Soočanje s svojimi sencami ter z iluzijami, v katerih sem živel večino časa seveda ni bilo prijetno, bilo pa je nujno, če sem želel napredovati in živeti bolj kvalitetno življenje. Skozi učenje AEQ metode® sem spoznal, da sem obenem žrtev, storilec in rešitelj, ter da je odvisno samo od mene ter od stopnje moje čustvene zrelosti, kaj bom zase izbral. Vsak namreč lahko sebe uniči, sabotira ali reši – izbral sem slednje. Odziv drugih na moje spremenjeno vedenje in obnašanje je bil različen in moja sprememba marsikomu ni bila všeč, saj so bili ljudje vajeni starega Urbana, ki je deloval tako, da je svetu moral ugajati, če je želel (pre)živeti; danes pa se zavedam, da je pomembno predvsem to, da ugajam sebi in da sem v svojem izražanju avtentičen.

Močno sem spremenil odnos do sebe in do drugih, saj sem spoznal, da sem večino življenja živel v laži in iluziji, ter da če želim izboljšati kvaliteto življenja in živeti brez kroničnih bolečin, moram izstopiti iz vloge žrtve ter se soočiti z neprijetnimi stvarmi. Soočanje ni bilo prijetno, vendar sem vztrajal in skozi AEQ vaje postopoma in zavestno spreminjal svoje podzavestne telesne vzorce, ki so odražali moje nezavedno vedenje in obnašanje. Ugotovil sem, da samo vaje same po sebi ne pomagajo brez spremembe vedenja do sebe in drugih, dajo pa nam priložnost, da odpravljamo senzorno-motorično amnezijo (SMA), ki nastane zaradi potlačitve nekaterih čustev – predvsem agresivnih oz. »neprijetnih«, ki pa jih na poti osebne rasti radi potiskamo proč. To pa se vedno odraža skozi telo.

Ker se je moje stanje zelo izboljšalo, sem se še isto leto odločil za nadaljevanje izobraževanja za učitelja AEQ dihanja 1. stopnje, leto kasneje pa sem opravil še izobraževanje za učitelja AEQ metode 2. stopnje.

Izobraževanja mi tako niso dala samo naziva učitelj, temveč možnost globokega vpogleda vase ter priložnost, da kvaliteto življenja predvsem pa svojo zavestno in podzavestno čustveno zrelost na vseh področjih dvignem na višji nivo in poskrbim, da bom tako v sedanjosti kot tudi v prihodnje svoj čas in energijo uporabljal bolj učinkovito in smotrno.

S spoznanji, ki se jih bil deležen na šolanju, z rednim in doslednim izvajanjem vaj ter predvsem z učenjem drugih, sem postopoma začel dvigovati čustveno zrelost. Moje zdravstveno stanje se je začelo bistveno izboljševati, izboljšali so se moji odnosi ter moj vpliv na odnose z bližnjimi, poleg tega pa sem spoznal marsikaj, česar prej o sebi nisem mogel ali želel videti. Vedno bolj sem začel čutiti svoje telo in se naučil izražati čustveno zrelo tudi takrat, ko to ni bilo prijetno meni ali drugim. Napredek je bil očiten, saj se je uspeh začel kazati na vseh tistih življenjskih področjih na katerih sem prej celo stagniral.

Kronična stanja in kronični odnosi, osebne (pre)izkušnje, neprijetnosti in bolečine (čustvene ali fizične) so tisto, kar nam daje priložnost ter nam omogoča, da prevzamemo odgovornost za svoje življenje, da stopimo naprej in da presežemo omejitve, vzorce in prepričanja, ki nas zaustavljajo na poti k razrešitvi in k boljšemu življenju – če seveda želimo pogledati naše sence, se soočiti z neprijetnostmi in postopoma spoznavati, da so odgovori v nas in da smo le mi sami tisti, ki se iz kroničnih bolečin lahko rešimo. Učitelj nas pri tem lahko samo usmerja ali vodi.

 

AEQ metodo® uspešno vključujem v svoje terapevtsko delo s strankami in jo učim v živo v JH Studiu v Trzinu ali preko spleta.

Po telefonu sem dosegljiv vsak delovni dan med 9. in 15. uro, na elektronska sporočila odgovorim v 24 urah.

Urban Urbanc
Učitelj AEQ metode® 2. stopnje in AEQ dihanja® 1. stopnje

Preberite še:

JH Studio, Mengeška cesta 15, TrzinMobi: +386 40 436 476Mail: [email protected]