Moj način življenja je postal drugačen-boljši.

Pozdravljeni,

moja spoznanja in razmisleki.

– Pri prvi vaji se mi je zdelo na začetku, da ko delam na L strani, da držim hkrati še D polovico. Z D stranjo telesa imam namreč težave (kolk, gleženj in nazadnje se je oglašalo tudi koleno).

Danes ko sem naredila to vajo, sem opazila,  ko delam to vajo na D strani, da čutim D stran vratu.

– Zamislila sem se, če premalo rotiram svoje telo (boke) medtem ko hodim? Ker me po daljši hoji, pohodih bolijo podmedenične mišice.

– Večkrat sem poskušala hoditi bolj vzravnano in z odprtim prsnim košem – sicer vem, da hodim skrčeno v zg.delu prsnega koša in da glavo nosim preveč naprej. To sem opazila po fotografijah.

– Druga vaja je super! To, da držim vseskozi zadnji del vratu malo napet, tudi ko ležim (!) sem ugotovila že prej. Ugotovila sem, da ko smo na hrbtu, je meni kar težko držati glavo gor – rabim dosti časa, da zadnji del zares sprostim. In po teh vajah je res dober občutek, ker deluje težka in nekaj v glavi se sprosti. Vem da je tudi povezana napetost zadnjega dela vratu in zadnji del čeljusti in neba.

Nazadnje se mi je zdelo, ko smo dvigovali ramena navzgor, da je glava kar višja in težka, ne da je v isti ravnini s telesom.

Danes sem pri zobarju ugotovila, ko mi je malo povrtal, da takoj stisnem zadnji del vratu – od strahu se zakrčim. Zadnjič sem na sestanku ugotovila, da če popravim svojo držo, malo odprem prsni koš, potegnem ramena dol, da sem bolj v svojem centru in bolj mirna. Navadno potegnem ramena navzgor in glavo naprej. Tega se zavedam, a ponavadi kar vztrajam v tej pozi.

-Zdi se mi tudi, da kdaj držim trebuh napet, in da ga poskušam zdaj zavestno sprostit z dihom.

To so moja opažanja. Aha pa pomaga mi, da si rečem – kako lahko hodim tako, da bom čim bolj sproščena po vsem telesu.

Sicer imam, kot sem napisala težave z D stranjo telesa – 10 let nazaj sem si med plesom neko vez? nategnila v kolku in od takrat sem nekako narobe skompenzirala gibanje. Vem, da ko stojim pred pultom, avtomatsko D stran povlečem navzgor. Ko ležim na tleh na hrbtu, je desna stran stopala veliko manj zarotirana navzven kot leva. Približno leto rešujem te težave – ker me je bolel kolk pri hoji navzgor, po stopnicah. Hkrati imam v obeh gležnjih bolečine, več v desnem. Trenutno ne morem nositi skoraj nobenih čevljev, najbolje mi je, ko sem poleti v ravnih sandalih (takrat skoraj izginejo bolečine).

Hvala, prijeten pozdrav

 

Preberite še: