Skozi vaje se telo začne spreminjati, zavest ima vedno večjo vlogo, bolje prepoznamo, kdaj delujemo iz podzavestnih (preteklih) vzorcev

Skozi vaje vedno bolj povezujemo občutke z zavestjo, mehčamo telo in ga povezujemo s svojimi pristnimi čustvi in odzivi. Skozi vaje se telo začne spreminjati, zavest ima vedno večjo vlogo, bolje prepoznamo, kdaj delujemo iz podzavestnih (preteklih) vzorcev, kar nam daje spoznanje, da doumemo, kaj je potrebno narediti, ko se v resničnem življenju znajdemo v podobni situaciji. Nadzor nad mišicami in čustvi je večji zato je tudi reakcija bolj realna. Ne delujemo več iz pozicije majhnega in nebogljenega otroka, temveč je reakcija odraz odrasle osebe, ki razmisli in odreagira na podlagi znanja in izkušenj, ne iz podzavestnih avtomatiziranih vzorcev.

Preden sem dojela, zakaj je izvajanje AEQ vaj potrebno, je preteklo kar nekaj časa. Sprva so mi bile vaje všeč zaradi počasnega izvajanja, saj sem se po njih počutila sproščeno in z manj bolečinami. Sčasoma sem začela v vajah iskat globlji pomen, vzroke za svoje težave in boleče čustvene dogodke iz preteklosti, ki še vedno vplivajo name v sedanjosti. Ker pri tem nisem bila uspešna, sem vaje velikokrat delala bolj iz tega, da jih delam in da bom Alešu lahko rekla, da jih delam, če me bo slučajno vprašal. Bilo je tudi veliko dni, ko jih nisem delala.

Dokler se nisem udeležila prvega 30-dnevnega programa in nato še drugega. Tam je vse teoretično znanje dobilo jasnost, kako izvajati vaje, kako raziskovati telo, analizirati občutke in dozive. Šele na teh programih sem začela ločit, kaj pomeni vajo delat avtomatizirano (trenirat) ali jo delat z občutkom, radovednostjo, raziskovanjem, poskušanjem iti v preveč oziroma premalo, iskati boljše rešitve, lažje izvedbe.

Podzavest in v njej shranjene avtomatizirane odzive lahko spremenimo samo skozi vedenje. Spremembo vedenja pa lahko izvedemo samo skozi gibanje, ki je posledica zavestnega nadzora nad mišicami. Z AEQ vajami se učimo, kako zavestno nadzirati mišice, da lahko oba, tako zavest kot telo, delujeta skupaj v sedanjosti. To bi lahko ponazorili tudi s pregovorom: “v slogi je moč”. Ko je povezava med zavestjo in telesom realna (tukaj in sedaj), usklajena , medsebojna … ima oseba neizmerno moč uravnavati svoje življenje tako, kot si želi; svobodno in učinkovito.

Udeleženka 30 dnevnega programa ter učiteljica AEQ metode 1. stopnje

 

Preberite še: