Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Janez Logar

Seminarja za učitelja AEQ metode 1. stopnje sem se udeležil kot nadaljevanje štirih AEQ programov. Želel sem nadgraditi svoje znanje. Koristi od seminarja so mnogotere. Prvič sem se seznanil s pomembnostjo gibanja in kako veliko lahko izvem o sebi (in o drugih), ko poznam gibanje, položaj telesa, način hoje in govora, nagnjenost ramenskega obroča, rotacija hrbtenice, položaj medenice…Spoznal sem nekaj malega anatomije in predvsem pomembnost zategnjenosti, zakrčenosti mišic in fascij, nujnost sproščanja le teh. Novo mi je bilo gledanje na človeka, ki je tako zelo podvržen fizikalnim zakonom (o tem prej preprosto nisem razmišljal). Še bolj sem ozavestil povezanost čustev in telesa – kako potlačena čustva zelo konkretno delujejo v našem telesu in na naše vsakodnevno življenje.

S teoretičnega vidika mi je bilo zanimivo katere dele znanosti je Aleš Ernst združil v AEQ metodo.

Najprej nas je Aleš Ernst seznanjal s klinično somatiko in zakoni fizike (vse to je bilo za mene novost), nato pa nam je širil vedenje o AEQ metodi z elemente sistemske teorije in družinske dinamike, z znanjem transgeneracijskih prenosov travm in seveda dodal ogromen pomen (potlačenih) čustvom. Verjetno je še kaj v tej novi celoti. In kadar Celota izhaja iz človeka in je namenjena Dobremu za človeka, nas to vedno fascinira in navduši.

Seminar za učitelja AEQ metode 1. stopnje omogoča vstop vase. Odvisno, koliko si kdo dopusti in upa pogledati vase. Jasno, da so prvi takšni vpogledi vase presenečenje, včasih tudi šokantni, vendar to je pot razvoja. Sam sem bil deležen takšnih spoznanj o sebi na kliničnih vajah v času študija psihoterapije. Na seminarju sem dobil veliko razumskih razlag o človeku in njegovi notranjosti. Dodatna dobrobit so domače naloge, ki učitelja spodbudijo k nadaljnjemu razmišljanju o posameznih temah. Nekaj je poslušati, drugo je temo naštudirati in tretje je temo zavestno napisati. Napisano se drugače zapiše v naše možgane. Sam svoje naloge pogosto še enkrat preberem, preberem tudi druge domače naloge oz. razna mnenja na www.aeq.si ali na spletnih straneh učiteljev AEQ metode.

V svojem terapevtskem delu s pridom uporabljam svoje novo znanje. Drugačen, nov pristop do človeka, nekaj več razlag, kjer je potrebno. Pogosto svojim klientom priporočam udeležbo na on line AEQ programih.

Vesel sem, da z Alešem Ernstom skupaj delava raziskavo o učinkovitosti njegove metode. Zaradi rezultatov raziskave, zaradi mojega novega znanja, ki sem ga dobil na seminarju za učitelja metode AEQ 1. stopnje in zaradi poklica psihoterapevta ljudi spodbujam, da lahko veliko naredijo zase. Le najprej se morajo za to odločiti.

Janez Logar, Učitelj AEQ metode® 1. stopnje

Preberite še: