Vloga čustvene zrelosti

Čustvena zrelost po AEQ metodi določa, kako močno in kompleksno čustvo lahko oseba sprejme ali izrazi ob ohranitvi primernega zavedanja in zavestnega nadzora, da lahko energijo čustva uporabi na način, ki omogoča boljše rezultate kot v preteklosti.

Proces učenja AEQ metode je primarno namenjen, da omogoči vedno več razumevanja sebe, prenosov energije znotraj sebe in med sabo ter okolico, kot pogoj za življenje. Bolj, ko razumemo te procese bolj jih lahko pri sebi opažamo, občutimo in s tem pravilneje vplivamo nanje ter tako spoznavamo, kje smo primerno in kje neprimerno razviti za učinkovito delovanje v sedanjosti ter boljše urejanje odnosov v okolju, v katerem živimo in delujemo. Tako postopoma spoznavamo lastno raven čustvene zrelosti na določenem področju življenja in oblikujemo »katalog« sposobnosti in pomanjkljivosti lastne some. Proces učenja konstantno usmerja, spodbuja, nagrajuje in kaznuje na poti dviga ravni povprečne čustvene zrelosti in dviga ravni čustvene zrelosti na področjih, kjer je bila v preteklosti premalo ali neprimerno razvita.

Tako postopno in primerno dvigujemo učinkovitost in natančnost zaznavanja dejanskega stanja, izboljšujemo sposobnost predvidevanja, kako bo določeno vedenje v sedanjosti vplivalo na njegovo prihodnost in prihodnost tistih, s katerimi je interesno povezan, ter kako lahko za spremembo prihodnosti uporabimo znano preteklost. Hkrati lahko vedno bolje določimo nelogične reakcije, za katere še ne znamo ali ne moremo odkriti dogodkov v preteklosti, ki so ustvarili določene fiksne vedenjske vzorce, ki jih uporabljamo, kljub temu da z rezultati in njihovim vplivom na prihodnost nismo zadovoljni. Spremembe na področju čutenja in uporabe občutenega za sistematično spreminjanje določenih vzorcev vedenja v bolj primerne in učinkovite nam omogočajo višjo učinkovitost in pravilnost odločanja, vedenja in tako izboljšajo rezultate. To vodi v višje samozaupanje in nižanje strahu pred posledicami sprememb vedenja ter zmanjševanje strahu pred sproščenostjo.

Preberite še: