Vedno bolj sem avtentičen in izrazim tisto, kar v danem trenutku čutim – na zrel način – in ne skušam več ugajati.   

30-dnevnega programa za dvig čustvene zrelosti sem se udeležil iz dveh razlogov – zaradi močnih bolečin v hrbtu in kolku ter zaradi želje po zavestnem delu na sebi. Že približno 14 dni po zaključku programa sem opazil, kako postajam vedno bolj zavesten svojega neučinkovitega vedenja – predvsem v odnosih, kar me je na prvem mestu pripeljalo do teh bolečin – diagnoza: hernija ter protruzija. Svoje stanje oz. vedenje sem sicer že pred ter med programom začel vedno bolj zapažati, še vedno pa ga kot kaže nisem znal spremeniti, urediti ali določenih vedenj (ter odnosov) opustiti, ker so bile bolečine ves čas prisotne in so se stopnjevale.

 Napredka v smislu izboljšanja stanja (SMA) tako še nisem zaznal, saj zaradi bolečin gibalnih vaj nisem mogel redno izvajati (izvajal sem dihalne protokole), sem pa začel vedno bolj zapažati dvig čustvene zrelosti v smislu urejanja vedenja v odnosih z ljudmi. Vedno bolj sem namreč avtentičen in izrazim tisto, kar v danem trenutku čutim – na zrel način – in ne skušam več ugajati.   

 Vaje in dihalni protokoli, vodenje ter predvsem Aleševe razlage med programom so vrhunske, saj človeku dajo možnost vpogleda vase iz večih perspektiv. Aleš je leksikon znanja in njegove razlage v večini primerov zadanejo bistvo problema. Resnica, ki jo Aleš podaja, je objektivna, podprta z močnimi argumenti, ogromno znanja ter predvsem z izkušnjami.

Program mi je dal veliko, saj imam sedaj orodja, ki mi pomagajo odpravljati SMA ter iluzijo, čutiti telo in čustva ter mi omogočajo, da vedno bolj izražam svojo resnico, brez da bi bil v skrbeh, kaj si ob tem drugi mislijo. Predvsem pa je bila zame bistvena tudi podpora med samim programom, saj je bil poleg vodenja programa Aleš na voljo tudi preko elektronskih sporočil. Med procesom se je pri meni sprožilo marsikaj in dodatna razlaga je bila zaželena. V osebnih razlagah mi je sicer manjkalo več sočutja, saj mi zaradi bolečin ni bilo lahko in bi mi včasih spodbuda ali podpora dala več zagona, da vztrajam tudi takrat, ko je res težko. Sem pa kasneje z Aleševo pomočjo ugotovil, da sem le iskal usmiljenje in ne sočutja; ravno slednje pa mi je Aleš preko nasvetov ter odgovorov na vprašanja ves čas dajal.

 Kljub bolečinam ves ta čas nisem iskal druge terapevtske pomoči (fizioterapija, manualne terapije, masaže) in sem vztrajal pri izvajanju tistih vaj in dihalnih modulov, ki sem jih lahko opravljal. S tem sem vedno bolj odpravljal kronične napetosti v mišicah, spreminjal svoje vedenje ter urejal odnose in sedaj mesec in pol po zaključku programa se bolečine umirjajo. Stanje je bistveno boljše, poleg tega pa imam več razumevanja, zavedanja ter drugačnega vedenja, ki izhaja iz moje moči in ne več nemoči.

Aleševo delo bi vsekakor priporočil vsakomur, ki si želi resnega in poglobljenega dela na sebi in ki ga ni strah sprememb, ki bodo zagotovo sledile. Zagotovo se še udeležim nadaljnjih programov.

Hvala.

Urban Urbanc

Preberite še: