Teja Šinkovec, učiteljica AEQ metode 1. stopnje – Entropija in smisel bolečine

Način življenja, ki ga živimo danes in v katerem smo odraščali, nikoli ni namenjal veliko časa in pozornosti na naše telo in na iskanju vzrokov za slabo počutje. Osebe, ki so odraščale v obdobju ko je bilo “časa še dovolj” so bolečino uredile takoj, ko se je ta pojavila. Veliko so si morali pomagati sami, saj danes uradna medicina, lekarne in vse možne terapije niso bile še tako razvite in dostopne. Poznali so veliko starih receptov in načinov kako urejati določeno bolečino v kolikor je nastala. Takrat je bila namreč preživetje in kakovost življenja močneje odvisna od počutja in sposobnosti gibanja. Telo je bilo človekovo orodje, za delo s katerim si je ustvaril dobrine za preživetje (delo na polju, v gozdu,…).

Danes ko nam na vsakem koraku ponujajo instant rešitve, se jih ljudje tudi moderno poslužujejo. Ravno zadnjič sem naletela na oglas z naslovom “pretentajmo izgorelost”. Kdor danes še nima postavljene določene diagnoze, trpi zaradi utrujenosti, nedefiniranih bolečin po telesu, zaradi slabega splošnega počutja in nezadovoljstva. V kolikor še ni “panike” za preplah, pa bi najraje poskušali pretentani bolečino in se izogniti usmerjanju pozornosti nase. Žal ne gre tako. Sami sebi premalo namenjamo pozornosti in se v večini ukvarjamo samo z materialnim delom življenja, kako bomo zaslužili in način kako bomo to potrošili. Preostali delček življenja pa namenjamo neučinkovitemu bojevanju s časom.

V času odrasle dobe, smo prišli do miselnosti, da čas ki je namenjen nam, raziskovanju samega sebe, da je to potrata časa. Pri AEQ metodi, se marsikdo “ustraši” dejstva, da je vaje potrebno izvajati redno, vsaj 20 minut na dan. Tega časa enostavno ni. Vprašajmo se, zakaj 20 minut v dnevu, ki ima 24 ur, ne moremo nameniti sebi. Pravemu raziskovanju, kjer spoznavamo lastno stanje telesa. Nikoli nas ni nihče učil, kako skozi leta in dogodke postajamo vse bolj zakrčeni in sposobnost daljšanja mišic močno zmanjšujemo. V kolikor telo ni v ravnovesju in ima sposobnost krajšanja in daljšanja mišic usklajeno, lahko pričakujemo težave. Najprej nas opominjajo rahle bolečine, katere če ne uredimo vodijo v kronične bolečine in v vedno bolj entropično stanje osebe.

Če bi imeli luknjo v strehi doma kjer živimo, bi se sanacije lotili nemudoma. Vsak ve, da v kolikor bi deževalo, bi voda naredila veliko škode na objektu. Dlje kot bi streho pustili nepopravljeno, do večje škode bi prihajalo, večjo investicijo bi morali vložiti v odpravo posledic.

Pri telesu je enako. Majhna opozorila, ki nam jih sporoča telo spregledamo ali pa pričnemo odpravljati simptome, v dobri veri da delamo pravilno. Poiskati je potrebno vzrok. Telo spraviti nazaj v ravnovesje, v sposobnost usklajenega daljšanja in krajšanja mišic in s tem olajšati gibanje. Usklajeno in lahkotno gibanje je ključ, do lahkotnega in urejenega dela in življenja.

V kolikor se bomo mi začeli lotevati urejanja bolečin globinsko in pravočasno imamo dobre možnosti, da to prenesmo na naše zanamce. Na žalost so ti svoje življenje začeli v še bolj entropičnem stanju, kot mi. In vsi naslednji gredo po še slabši poti, saj živijo v času ki teče še hitreje, zgledi kako odrasli ravnajo z lastnim telesom, pa so daleč od dobrega vzora.

Teja Šinkovec, učiteljica AEQ metode 1. stopnje

Preberite še: