Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje, Petra Šmid Seljak

Izobraževanje za učiteljico tretje stopnje je zaključeno. Za kar čutim hvaležnost in radost ob osvojenem znanju. Dve in pol leti trajajoče šolanje je predstavljalo prav poseben izziv. Poleg tega da smo pridobivali znanja o metodi in njenem izvajanju, smo doživljali vse učinke metode tudi na sebi.

Dotik, ki ima glavno moč v telesnem delu terapije, je tisti, ki omogoči da se bolje čuti in zaznava telo. Izkušnja vedno jasnejšega občutenja telesa ob stiku s podlago, na kateri se leži, je zelo povezana z zavedanjem kdo kot osebnost sploh si. Razumevanje dojetega skozi čutenje postopoma spremeni mišljenje ter vpliva na počasno spremembo vedenja in čustvovanja, ki je drugi pomemben del terapije.

Zame je ta počasen proces pomenil spreminjanje, ki je prihajalo iz nežnega dotika, tako da se je postopoma zmanjševala telesna obramba, ki so jo sestavljale preveč napete mišice ter ponekod popolnoma zamrznjeni deli telesa.

Šele sedaj sem lahko dojela, kaj vse sem tekom življenja potisnila v globino podzavesti ter si počasi dovolila čutiti že davno pozabljeno. Stik s pristnejšimi čustvi ter neizpolnjenimi potrebami mi omogoča zrelejše sprejemati odgovornost, jasneje izražati potrebno in učinkoviteje dosegati željeno.

Učenje v tretjem modulu podari močno izkušnjo kako telesna zrelost, skozi ozaveščanje in spreminjanje nezavedno napetih mišic, vpliva in omogoča večjo čustveno zrelost in učinkovitost, ki je nujno potrebna za spreminjanje odnosov in osebnosti k bolj avtentičnemu izrazu.

Seveda ne morem mimo tega, da je Aleš izvrsten učitelj, ki z ravno prav dotika ali pravih besed spodbudi spremembe v nas ter nas nežno a varno vodi skozi vse ovire, ki se postavljajo na poti. Iskreno se že veselim nadaljevanja študija na četrti stopnji.

Petra Šmid Seljak, Učiteljica AEQ metode 3. stopnje

Preberite še: