Mnenje o AEQ metodi® 3. stopnje, Uroš Petan

Šolanje za pridobitev naziva učitelj 3 stopnje je razdeljeno v 5 enotedenskih modulov v razmaku 6 mesecev in torej traja 2 leti. Trenutno smo tik pred začetkom 3 enotedenskega modula.

Posebnost 3 stopnje je prehod iz zgolj verbalnega v aktivno delo s stranko, takoimenovano aktivno učenje, ki temelji predvsem na stiku učiteljeve roke z membrano klienta. Na tak način klient dobi več kvalitetnih senzorskih podatkov v svojem telesu iz specifičnega področja svoje membrane, v primerjavi s samostojnim izvajanjem aeq vaj. Ta dvig senzorskih podatkov iz telesa v zavest pa vodi v večji učinek zmanjšanja senzorne amnezije.  Na strankino membrano se vršijo natančno usmerjeni, jakostno optimalni pritiski v dinamičnem smislu, zato so tankočutnost, dobre »rokodelske« sposobnosti in resnično nizka stopnja senzorno-motorne amnezije v učitelju po mojem mnenju nujne lastnosti kandidatov za to izobraževanje.

Poleg navedenega je po mojem mnenju nujno dobro poznavanje vsaj osnov biomehanike in funkcionalne anatomije. Aleš ima zares veliko kvalitetnih izkušenj, teoretičnega znanja in odlične sposobnosti povezovanja obojega in je temu primerno tudi nivo podajanja znanja na visoki ravni. Zato brez dobrega temelja skoraj ni mogoče slediti programu izobraževanja. Kandidati z dobrim predznanjem dobijo ogromno.

V primerjavi z 2 stopnjo so še nadgrajene vaje in teorija. Oboje še globje učinkuje ne le v membrano temveč tudi v tisti del znotraj nje, ki ga »varuje«. Posledično so pozitivni učinki na klienta večji, s tem pa tudi odgovornost učitelja resno naraste. Tukaj za polovičarstvo ni prostora! Ta stopnja zahteva celega, prizemljenega in odgovornega človeka. Popolno predanost tako v poslovnem kot tudi v raziskovalnem in osebnem smislu. Potenciali ki te lastnosti premorejo se lahko na tej stopnji ogromno naučijo.

Tedenski moduli so energijsko zahtevni, kajti poleg učenja v vlogi učitelja prejmeš tudi veliko količino aktivnega učenja kot klient (ko se kolegi na tvoji membrani učijo) in se tako soočaš z globjimi sloji SMA-ja v lastni membrani. To pa zopet zahteva energijo in ustrezno regeneracijo. Zato se izkaže da je pomembno priti spočit, v dobri psihofizični kondiciji ter si organizirati dobre pogoje za počitek.

Seminar je odlično organiziran; gostoljubje, pogostitev in splošno vzdušje so na enako visokem nivoju kot metoda sama – vrhunskem!

Zame osebno je nadgradnja prejšnjih stopenj popolnoma zadostila pričakovanja in opravičila investicijo časa, energije in denarja ki jih namenjam AEQ izobraževanju. Vse to se jasno odraža na učinku mojega osebnega in poslovnega življenja.

Uroš Petan, učitelj AEQ metode® 2. stopnje, učenec AEQ metode 3. stopnje 2/5

Preberite še: