Mnenje o AEQ dihanju® 1. stopnje, Lidija Jakljevič

Prvi dogodek, ko se rodimo je vdih in zadnji, ko umremo izdih. Torej je znak živosti, življenja dihanje. To je pomembna, prvinska življenjska funkcija, ki domuje v možganskem deblu, kjer se nahajajo vse življenjsko pomembne funkcije in se izvršujejo avtomatsko. Zato dihanju ne namenjamo veliko pozornosti, saj se nam zdi samoumevno, da znamo dihati, sicer bi umrli.
Če pa se v to življenjsko funkcijo nekoliko bolj poglobimo, ugotovimo, da je kvaliteta našega življenja odvisna tudi od tega, kako dihamo.

Že nekaj časa sem ugotavljala, da sem na trenutke kar pozabila dihati, dihala plitvo, mi je primanjkovalo zraka in sem kar začela ‘hlastati’ za njim, počutila sem se utrujeno, primanjkovalo mi je življenjske energije, imela sem hladne roke, noge, … pa vendar nisem vseh teh simptomov pripisovala slabi kvaliteti dihanja. Imela sem nekaj informacij iz tega področja, tako, da sem se čedalje bolj pričela zavedati pomembnosti le-tega, dihala sem s trebuhom, globoko,…

Odločila sem se to področje bolje spoznati, raziskati, nadgraditi. Z veseljem, zanimanjem in navdušenjem sem se prijavila na seminar AEQ dihanja in ga nestrpno čakala, saj sem slutila, da bo to nekaj dobrega zame.
Sledilo je spoznavanje realnega stanja – moj center za nadzor dihanja je popačen, prepričanje, da znam pravilno dihati – iluzija.

Skozi seminar sem pri sebi zaznala kar nekaj simptomov nefunkcionalnega dihanja:
hiperventilacija, dihanje samo z zgornjim delom pljuč, dihanje z rameni, kratka dihalna prekinitev, napenjanje trebušnih mišic med vdihom (za kar sem bila prepričana, da jaz tega ne počnem, dokler nisem tri tedne redno izvajala dihalnih vaj ?, …

Skozi seminar sem vsak dan bolj, ob dobri razlagi spoznavala, kako pomembno in kompleksno dihanje dejansko je, saj si lahko zmanjšamo oksidativni stres, izboljšamo imunski sistem, povečamo količino kisika v tkivih, izboljšamo cirkulacijo,…

Težave se začnejo že v otroštvu, saj se zgodi veliko potlačitev čustev (jok, kot sredstvo za izražanje močne jeze ali strahu, čustvena ali fizična odsotnost matere, …), zato si mora otrok, da lahko preživi zanj premočna čustva, dogodke, narediti ščit (odrasla oseba se odzove z bojem ali begom, otrok to še ni sposoben), tako, da zmanjša gibljivost – otrpne, hkrati pa s povišanjem mišičnega tonusa stisne trup in omeji dihanje, tako zmanjša količino energije in zmanjša moč čustva strahu in občutka nemoči. Vse to ostane ujeto v nas, tudi, ko so realni razlogi že preteklost.

Nepravilno dihanje vpliva na naše delovanje, zdravje in vitalnost. Težave, ki zato nastanejo so kronična utrujenost, anksioznost, nespečnost, spalna apnea, kardiovaskularne bolezni, astma, alergije, debelost, refluks, zaprtost, razdražljivo črevesje, bolečine v vratu, ramenih, glavoboli,…).
Dihanje je most med našim zavednim in nezavednim (povezava um in telo).

Z AEQ dihalnimi vajami in dihalnimi protokoli korigiramo center za nadzor dihanja in si tako izboljšujemo kvaliteto dihanja (na nos, tiho, počasi, umirjeno), zdravja, življenja – zadihamo s polnimi pljuči.

Hvala Aleš za odličen seminar. Spoznala sem, da je naš vdih in izdih veliko več, kot samo avtomatska izmenjava plinov.

Z veseljem in spoštovanjem bom to znanje delila naprej.

Lidija Jakljevič, Metlika, Učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

Preberite še: