Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Petra Košmrlj

K izobraževanju za učitelja AEQ 1. stopnje me je zelo močno vleklo že precej časa, saj sem se želela o AEQ metodi naučiti več, iti še globlje. Po drugi strani sem imela strah, saj učitelj pomeni, da potem nekoga učiš in ta misel mi ni bila preveč prijetna, saj se v tej vlogi ne vidim. A je na koncu prevlada želja po znanju, zato sem se na izobraževanje prijavila.

Seminar je bil bogat z razlagami in primeri, s katerimi je teorija dobila boljšo predstavo. Precej stvari sem že slišala, veliko je bilo novih ali povedanih na drugačen način. Tvoje razlaganje je zanimivo, potegne, z lahkoto prehajaš iz ene tematike v drugo in se navezuješ na vse, kar si predhodno povedal. Želela sem si zapomnit vse, kar si povedal. Vse se mi je zdelo resnično in logično. In da mi določenih stvari še nihče ni povedal na tak način, kot ti. V tvojih razlagah sem poskušala najti svoje vzorce za obnašanje in vedenje, nekatere tudi prepoznala, za nekatere sem se začela spraševat in jih raziskovat. Kot skupina smo bili prvi vikend še mogoče malo zadržani, drugi vikend pa kot da so padle zavese. Jaz sem se počutila zelo dobro. Občutek sem imela, da se pogovarjamo o resnično pomembnih zadevah, da smo v prostoru, kjer smo sprejeti in je vse ok in da se nam ne bo zgodilo nič hudega, kvečjemu dobrega. To misel sem izrazila tudi naglas pri kosilu zadnji dan. To je občutek, ki bi si ga želela čutiti kot otrok. Na nek način sem se res vrnila v tisto obdobje, saj sem se začela “pogovarjat” s podzavestjo. Kaj ima shranjeno, v katerih situacijah mi pomaga in v katerih me ruši, blokira, ovira ali kako drugače škoduje.

AEQ metoda je moje življenje spremenila na mnogih področjih. Ni več konstantnega stiskanja v prsnem košu, ni več strahu pred zastavljanjem vprašanj, pristop k učenju česarkoli je postal drugačen, ne iščem (čakam) potrditve in pohvale od zunaj, razumem pomen dihanja in vpliv na telo, veliko opazujem okolico, njene odzive na moje reakcije in obratno. Vse te spremembe so vplivale na moje odnose v družini in širše. Prepoznavam svoje podzavestne vzorce in prepričanja ter jih poskušam spremenit, če vidim, da niso ok. Urejanje odnosov z okolico ima resnično zdravilen učinek. Kronične bolečine v telesu se manjšajo, lažje hodim, delam, razmišljam. Ja, pa odnos do bolečine se mi je spremenil. In do truda tudi. Ne grem čez vse meje in tudi misel, da če se ne bom dovolj potrudila, mi ne bo uspelo, nima več take moči, kot jo je imela včasih. Bolečine se pa sedaj razveselim vsakič, ko delam AEQ vaje in jo začutim, saj to pomeni, da sem odkrila SMA, ki jo je potrebno odpravit.

Seminar mi je ponudil veliko uvidov v moja vprašanja in iskanja o bolečinah, neprijetnih občutkih in vzrokih za to. Ponudil mi je orodje, s katerim lahko nadziram in bolj po svoje upravljam življenje. Da se odločam in ravnam tako, kot je to v skladu z mano in mojimi pogledi (prepričanji) in ne več v skladu s pogledi mojih staršev, njihovih staršev itd.

Naj povem še nekaj o predajanju znanja AEQ drugim. Kot veš, sem ob tvoji razlagi glede poučevanja drugih oziroma organiziranju predavanj čutila gomazenje po telesu in podzavesten odpor do tega. Zame je ta misel nepredstavljiva in kot sem že povedala na začetku, je bil to ravno tisti del, zaradi katerega sem oklevala s prijavo. Teden po končanem seminarju, me je znanka vprašala, kako je bilo na izobraževanju. Začela sem pripovedavat. Znanka me je z zanimanjem poslušala, vmes še kaj vprašala ali povedala komentar na slišano. Ko sem končala, sem prav pogledala na uro, koliko časa sem govorila. Bilo je celih 37 minut. Bila sem začudena in presenečena, saj se mi je zdelo, da tega jaz nisem sposobna. Pa še nisem povedala vsega, kar bi lahko.

Bilo je vredno in kliče po še. Hvala.

Lepo te pozdravljam.

Petra, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje

Preberite še: