Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Damjana Kristanc

Z AEQ metodo sem se srečala oktobra 2016, ko sem prišla na prvo aktivno terapijo k Alešu. Zadnja tri leta sem imela stalne bolečine v križu, hrbtu, kolenih, kolkih, ramenih… skratka povsod. Obiskala sem veliko zdravnikov specialistov, ki pa niso našli prave diagnoze oziroma vzroka zakaj imam bolečine.

To obdobje me je prisililo da naredim spremembe v svojem življenju. Nisem vedela natančno kaj in kako. Odpovedala sem se svoji najljubši rekreaciji-hoji v hribe saj ni več šlo. V hrib še nekako a navzdol je bilo hudo trpljenje. Z branjem razne literature sem iskala kako odpraviti težave. Ni mi pomagala ne aktivnost, ne počitek, ne protibolečinske tablete.

Rešitve iz strani medicine ni bilo, razen te da pridno jemljem protibolečinske tablete. Zato sem vztrajno iskala rešitev v alternativi; razreševanje vzorcev, kiropratika, manualna terapija, masaže…vse je pomagalo a le za kratek čas.

Poleti 2016 sem izvedela za tebe Aleš, da izvajaš terapije, ki zanesljivo odpravijo bolečine. Resnično sem si želela zopet zaživeti brez bolečin, zato sem se prijavila na aktivne individualne terapije. Aleš mi je takoj odgovoril in mi dal prvi termin v oktobru. Na terapijo sem se odpravila brez velikih pričakovanj. Saj sem poskusila že toliko stvari, ki niso imele dolgotrajnega učinka, da me nič več ne be moglo preseneti.

Prva aktivna terapija me je zelo pozitivno presenetila in navdušila. Ob sprejemu daljši prijeten pogovor skozi katerega me je Aleš spoznaval in ob enem razložil, zakaj sem v takem stanju. Sledilo je aktivno delo, skozi katega sem začutila kako sem sprostila zakrčene mišice, za katere sem mislila da so sproščene. Z vsako ponovitvijo je bil gib večji in lahkotnejši. V možganih sem imela vihar. Ali imam res tako zakrčene mišice, kako da jih ne znam sprostiti, kako lahko samo z navodili katere mišice naj skrajšam in katere naj podaljšam, dosežem tak prijeten občutek in to brez naprezanja in bolečine. Počutje v mojem telesu med in po terapiji je bilo izjemno. Ne vem, kdaj sem se nazadnje počutila tako dobro. Juhu končno sem našla pravo stvar.

Sledilo je še nekaj obiskov do konca leta. Z vsako terapijo sem v svojem telesu začutila boljše počutje. Ob vsaki terapiji je Aleš poskrbel, da sem dobila vaje z jasnimi navodili za izvedbo, da sem jih doma raziskala, kako z čim manj truda in z čim večjo pozornostjo izvesti lahkoten gib. Kaj pomeni da v enaki meri na eni strani krajšamo in na drugi daljšamo mišice. Da bolečina pomeni nered v našem telesu, zato gib izvedemo samo toliko da nam je še prijetno in ne do bolečine.

Za vsa dodatna vprašanja, ki so se mi pojavila doma, pa mi je bil na voljo preko maila. Počutila sem se zelo varno in vse nejasnosti so bile takoj jasne, saj je Aleševa odzivnost res na mestu.

Pri sebi sem čutila velike spremembe na bolje, manj bolečin, več energije, lahkotnejše življenje,zato sem se odločila, da se prijavim na seminar za učitelja AEQ klinične somatike, s katerim bom dobila še poglobljeno znanje.

Prvi del seminarja je bilo veliko koristne teorije, saj bi bilo drugače razumevanje slabše. Aleš nas je vodil skozi vseh 12 vaj, ki smo jih proučili že sami doma. Skozi to vodenje smo spoznali kako pomembno je razvijati občutenje lastnega telesa za kvalitetno učenje drugih. Več imaš občutka bolje lahko nadzoruješ, z več nadzora lažje vzpostaviš red, z več reda so boljši rezultati.

Po treh tednih utrjevanja znanja smo se srečali še enkrat. Vsi smo se preizkusili, kot učitelji, opazovalci in izvajalci AEQ somatskih vaj in s tem pridobili dobrodošle izkušnje za nadaljnje delo, kot učitelji AEQ metode.

Z AEQ metodo se mi je odprl nov pogled na celotno življenje. Skozi učenje AEQ klinične somatike sem spoznala, kako resnično je to kar pravi Aleš; da misli vodijo k odločitvam, ta vodijo v dejanja, dejanja pa k rezultatom. In če z rezultati nisi zadovoljen…

Veliko sem se naučila o občutenju svojega telesa. Vem, da sem na pravi poti in zadovoljna sem, da je le od mene odvisno kako se počutim. Vesela sem, da bom lahko to znanje delila in druge skozi AEQ vaje naučila, kako si sami lahko uredijo prijetnejše in kakovostnejše življenje.

Aleš hvala ti, da deliš svoje znanje z nami.

Damjana Kristanc, Kranj, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Preberite še: