Mnenje o AEQ metodi® 1. stopnje, Benjamin Trontelj

V svet klinične somatike sem vstopil »šepajoče«. Težave z levim kolenom so se vlekle predolgo. Pri delu, športu, celo enostavnemu sprehodu… V bistvu, če dobro premislim sem v preteklosti vedno imel kakšne težave gledano z vidika poškodb, bolečin, ki sem jih reševal na vse mogoče načine, le z otroško preprostostjo ne…

Seveda na začetku nisem vedel v kaj se podajam, imel pa sem velika pričakovanja. Po prvi individualni aktivni obravnavi sem imel mešane občutke. Dvom, strah, razočaranje, jeza… Nezaslišano se mi je zdelo, da Aleš niti pogledal ni levega kolena kaj šele, da bi na njem izvajal kakršnokoli manualno metodo. Sčasoma mi je postajalo jasno, da AEQ metoda zares vpliva na vzrok težav in ne krpa simptoma, čeprav le ta počasi bledi. Skozi obravnave sem spoznal, da se dogajajo spremembe tudi na duševnem zdravju v obliki boljšega počutja, spoznavanja kdo v resnici sem, kaj si želim ipd. V tistem trenutku, še posebno na kolesu, kjer me koleno ne boli več, mi je postalo jasno, da si želim učiti AEQ metodo poglobljeno in z novim znanjem vplivati na ugodno reševanje situacij drugih ljudi.

Tako se je skozi določeno obdobje izvajanja vaj doma in udeležbe na delavnic pojavila priložnost, da postanem učitelj somatski gibov po AEQ metodi 1.stopnje. V preteklosti sem opravil že veliko izobraževanj vendar še nobena metoda ni imela name tako celostnega vpliva. Še dandanes se povečuje razmerje med vloženim in dobljenim (v prid dobljenega).

Skozi seminar so se mi dogajali podobni mešani občutki kot na aktivnih individualnih obravnavah, ki so ogledalo trenutnega stanja uma, mišljenja in posledično mojih dejanj. Določene vaje so mi bile domače in sem jih lahkotno obvladoval ali pa se mi je tako le zdelo oz. sem si tako domišljal. Preostalo mi ni drugega kot, da se (spet) spustim z višin (tudi s pomočjo gravitacije) na tla in informacija je bila tako nova, da mi je postala všeč.

Vaje katere nisem izvajal lahkotno, so v meni zvabila neprijetna čustva, dogodke, ki sem jih skril globoko. Somatske vaje po AEQ metodi in ostale pretekle izkušnje mi pomagajo, pogledati se v ogledalo, si nameniti čas, nered postaviti v red in nadaljevati življenje učinkoviteje. Kako je lahko tako enostavno, se sprašujem(o)? Da z nekaj dodatnimi gibi v vaji, morda upočasnitvijo, vaja zopet postane lahkotnejša, telo se občuti bolje, olajša se tudi um in duša, tako tudi neprijetni občutki odidejo in jih zamenjajo bolj topli, tisti ki dajejo človeku zalet, optimizem in…?

In to je med drugim smisel, namen somatskih gibov po AEQ metodi. Nedokončano učenje, premišljevanje o rešitvi, osebnostna rast. In to vse skozi gibanje. Tako kot takrat, ko smo bili še otroci. Zakaj pa ne?

Benjamin Trontelj, Novo mesto, učitelj AEQ metode® 1.stopnje

Preberite še: