Mnenje o AEQ metodi, Slavko Radman

Aleša sem spoznal pred več kot dvema letoma, ko sem kupoval svoje prve kettlebelle (ruska krogla, ročka).

Takrat sem se odločil, predvsem zaradi vsakodnevnega dela za računalnikom, ostalega sedenja, stresa in rednih bolečin v hrbtu, da bom v svoje življenje uvedel drugačno, bolj zdravo rutino in da se bom bolj posvečal vadbi s kettlebelli in krepitvi “core” mišic (mišice trupa).

V naslednjih dveh letih mi je uspelo v svoje življenje uvesti zdrave navade kot so vsakodnevna meditacija in redna vadba s kettlebelli, hoja itd.. Celo izpita za inštruktorja StrongFirst Kettlebell in za SFB Bodyweight sem opravil.

Skozi ves ta proces sem postal bolj osredotočen, mirnejši, močnejši in pridobil precej boljšo telesno kondicijo. Vendar pa sem začel izgubljati fleksibilnost, pojavljati so se začele bolečine, togost ipd.. Začel sem delati več raztezalnih vaj, različne vaje za fleksibilnost in mobilnost, a nič od tega ni dalo pričakovanih rezultatov.

Na delavnico Klinične Somatike sem prišel brez prevelikih pričakovanj. Počasni in nadzorovani gibi so bili zelo čudni in nejasni za moje tekmovalne možgane. Kljub temu sem delal skozi celotno delavnico in se odločil, da dodam vaje klinične somatike k moji jutranji rutini kot tudi pred in po treningu z ročkami. Začel sem že naslednji dan in odločil sem se, da poskusim kettlebel military press (MP). Na moje presenečenje je bil MP precej bolj izenačen na obeh rokah in ročko sem lahko lažje in hitreje dvignil. Pozneje sem hodil okoli pol ure; opazil sem, da se mi nahrbtnik na hrbtu veliko več premika levo-desno, kot tudi da je moj korak daljši in mehkejši kot običajno.

Še vedno skeptičen sem nadaljeval vsakodnevno rutino z vajami klinične somatike in po nekaj dneh poskusil s kettlebell MP z močjo 1RM. Prvič, od kar delam te vaje, je moja 1RM moč postala 2RM. Pri treningu mobilnosti pa sem opazil, da sem mnogo vaj lažje izvajal in ni bilo bolečin, amplituda giba je bila tudi precej večja. Po treh tednih izkušenj s klinično somatiko se mi zdi, da sem našel manjkajočo povezavo, ki mi je omogočila, da zdaj ponovno uživam v gibanju in telovadbi.

Slavko Radman

Preberite še: