Mnenje o AEQ metodi® Borut Božič, Bled

Moje ime je Borut Božič, star sem 17 let in sem alpski smučar.

S smučanjem sem se začel ukvarjati pri desetih letih, ko sem začel svojo športno pot v smučarskem klubu Radovljica. Sedaj pa sem član moške smučarske C reprezentance.

V svoji karieri sem povsem običajno imel nekaj poškodb, ki pa so povzročile le akutno bolečino in so v dveh ali treh mesecih izginile. Seveda so na meni pustile svoj pečat, vendar so posledice takih poškodb veliko manjše kot posledice kroničnih bolečin. Zaradi preprečevanja le teh sem se tudi začel učiti AEQ metodo® . Od začetka izvajanja vaj sem v svojem telesu občutil veliko sprememb, kot so naprimer učinkovitejše in bolj povezano gibanje, sproščenost in kontrola nad telesom, na splošno imam manj oziroma sploh nimam tistih bolečin, ki naj bi po mnenju nekaterih sestavljale naš vsakdan, več časa sem dobre volje in se dobro počutim…

Skozi izvajanje AEQ vaj® se učim kako s čim manj sile oziroma truda opraviti gib bolj učinkovito, kar privede do višje učinkovitosti telesnih gibov in posledično do hitrejšega smučanja. Z vajami lahko odpravim bolečino. Še bolj pomembno pa je, da z njimi nastanek le te preprečujem in zato ne rabim izpuščati treningov, se slabo počutiti…

Glavna stvar, ki sem se jo naučil skozi izvajanje AEQ vaj® pa je kako pravilno razumeti bolečino in jo izkoristiti kot neke vrste učitelja. Moj cilj je, da čim manjkrat čutim, da me nekaj boli. Ko pa se to zgodi, poskusim ugotoviti kaj me je privedlo do tega in kaj storiti, da se to ne bo več ponovilo. Kajti ključ do veselja, sproščenosti in dobrega počutja zagotovo ni bolečina… Kaj šele do vrhunskih uspehov v športu.

Morda me še bolj kot same vaje prepriča način razmišljanja AEQ metode®, za katerim stoji trdna utemeljitev, ki jo lahko razume vsak. To je predvsem poslušanje bolečine, svojega počutja in čustev, ki nam sporočajo veliko.

V življenju sem skozi šport spoznal, da preveč (ali seveda premalo) dela, truda, vlaganja in tudi pridnosti ne privedeta do željenih ciljev nič prej, vendar si tako to pot le otežujemo.

Borut Božič, Bled

Preberite še: