Diagnoza: sum na ankilozirajoči spondilitis, Andrej Udovč

Z bolečinami v hrbtu se srečujem že dlje časa. Danes ugotavljam, da mi jih je vedno bolj uspevalo utišati, kar pa ne pomeni da niso bile tam. Skozi učenje AEQ metode® pa spoznavam, da ko sem poizkusil preslišati bolečine v hrbtu, sem uspel preslišati tudi del sebe.

Bolečine so tekom življenje prihajale v različno dolgih časovnih intervalih, nato pa spet povsem izginile. Veliko sem se ukvarjal s športom in telo je bilo močno, vendar so bile mišice, ki so najpomembnejše zelo šibke, ker sem k športu pristopal na napačen način.

Pred dvema letoma so bile bolečine tako neznosne, da jih ni bilo mogoče utišati. Pojavljale so se predvsem ponoči (v križnem in prsnem delu), čez dan se je še nekako dalo zdržati. Osebni zdravnik me je napotil na rentgen, pregled krvi in MRI. Pregled krvi je pokazal pozitiven HLA-B27, MRI pa potrdila sum na ankilozirajoci spondilitis. Besedo, ki si jo težko zapomniš, še težje pa jo izgovoriš. Prvič, da sem šel o neki bolezni raziskovati po internetu in veliko je za prebrati, manj pa o tem kako k temu uspešno pristopiti. Klasična medicina trenutno k temu pristopa z protivnetnimi in protibolečinskimi tabletami. Po domače, Nakolfen – 2 na dan. Ko odpove želodec, ti jih baje zamenjajo. Kolegica me je naskrivaj (ker nisem član farmakološkega društva) spravila še na predavanje o spondilitisu, kjer se je samo se potrdilo tisto kar sem bral na internetu. V kratkem. Začne se z okorelostjo spodnjega dela hrbta ali križa, nadaljuje pa v zakostenevanje hrbtenice. Bolezni klasična medicina trenutno ne zna ozdraviti, s tableti pa lahko upočasnjujejo napredovanje in lajšajo simptome. Naklofen sem jemal eno leto nato pa je želodec sporočil, da jih ima dovolj in sem ga poslušal. Z osebnim zdravnikom sva se o tem precej pogovarjala in hvala bogu, da je pripravljen prisluhniti, da bi poizkusil se kakšno “alterntivno” metodo (čeprav ne vem koliko časa bomo za te metode se uporabljati izraz alternativna). Pove mi, da jih sicer ne pozna ampak, da me podpira naj preizkusim, vendar tudi pove, da mu je žal, ker si bom terapije moral plačevati iz lasnega žepa.

S AEQ metodo® sem se prvič srečal pred dvema letoma. Aleš ob prvem obisku ni kaj dosti govoril o tem kaj se da in kaj ne. Na nek način mi je to všeč, ker verjamem, da se vse da, če se hoče in na ta način klientu dopusti izbrati, če si to zares želi. In tako sva začela z vajami, katerim sva kasneje dala ime učenje, kar je, mimogrede, pravilen izraz. Skozi dveletno učenje se je dogajalo marsikaj. So obdobja ko napreduješ, se sprašuješ če se izplača in obdobja ko se ne premakneš nikamor. Poleg dela na telesu se tako učiš še potrpežljivosti, discipline, vztrajnosti in spoznavaš, da je tudi v življenju tako. Kar se tiče mene, sem opazil da je glavni problem v predelu medenice. Mišice v tem predelu so bile blokirane. Gibljivost medeničnega dela sem kompenziral z drugimi predeli, kar pojasnjuje bolečine tudi v drugih predelih hrbtenice. Lahko bi rekel, da so mišice v določenem trenutku ali obdobju otrpnile in si nato zapomnile, da je tako pravilno in boljše. Skozi zavestno učenje se učiš drugače. Ozaveščaš situacijo in z drobnimi premiki postavljaš nov kriterij pravilnosti. Z ozaveščanjem telesnega dela, pa istočasno ozaveščaš tudi svoj duhovni del, tako da se je tekom učenja, ki še traja, dogajalo marsikaj.

Danes lahko rečem, da se učim nove hoje, novega smučanja , novih izletov v hribe…. Moči in energije je več, ker so mišice bolj pravilno uporabljene, bolj sproščene in delujejo bolj optimalno. Skozi učenje AEQ metode® se spoznavaš s svojim telesom in preko njega tudi sam s seboj. Vedno bolj ti postaja jasno kako bi mišice morale delovati in zakaj se mora pri določenem gibu določena mišica podaljšati in druga skrajšati, tako da lahko vedno bolj raziskuješ in popravljaš samega sebe. Preko tega pa postajaš zavesten samega sebe tudi na drugih področjih. Danes je bolečina bistveno manjša oziroma včasih sploh ni prisotna. Drugi MRI pa bistveno boljši. Poleg tega se besedna zveza ankilozirajoči spondilitis v njem ne pojavlja več.

Ne trdim, da je AEQ metoda® edina metoda za zdravljenje spondilitisev, vendar če bo samo ena oseba s tovrstnimi težavami prebrala ta članek, se na podlagi tega odločila za klinično somatiko in težave ozdravila, bom srečen, tako, kot sem srečen za sebe.

Andrej Udovč, Kranj

Preberite še: