Moj pogled na AEQ metodo®

Biti sposoben zavedati se telesa

Učenje življenja v pravem pomenu

Učenje klinične somatike po AEQ metodi® je po mojem mnenju učenje življenja v pravem pomenu besede. Ponovno. Tega, kar smo se že (na)učili, kar že znamo, a smo se hkrati naučili tudi prezirati; predvsem občutenja in zavedanja samega sebe.

Od jeseni 2016 dalje sem, zahvaljujoč svojemu prijatelju Janezu, ki je pač »moral« na eno od delavnic učenja somatskih gibov po AEQ metodi® in me je povabil s seboj, predana učenka. A ne kot v letih, ko je bilo mirno sedenje v šolskih klopeh in dokazovanje na hitro in površinsko pridobljenega znanja v lovu za še eno 5-ko (in na fakulteti za 10-ko) edino, kar je bilo pomembno. Sedaj se, kot večna učenka in učiteljica AEQ metode® 2. stopnje pod skrbnim, doslednim in ravno prav kritičnim očesom Aleša, učim učiti, čutiti, živeti.

V svojem dozdajšnjem življenju ne pomnim, kdaj sem svojo somo občutila tako veličastno, kot jo sedaj. Z učenjem se spoznavam, marsikaj obujam, tudi odkrivam na novo, radovedno raziskujem. V tem znam iz dneva v dan bolj uživati, ker si dejansko občutenje lastnega telesa vse pogosteje dopuščam in s tem, da si občutke iskreno priznam, imam čedalje manj težav.

Čeprav je marsikomu popolnoma nedojemljivo, a iz dna srca sem hvaležna, da sem svoje telo pred nekaj leti z nepopustljivim, gromozanskim in neustrašnim egom pripeljala do točke, da se je uprlo. Klonilo. Ne popolnoma, a dovolj, da do tedaj moji nepogrešljivi športni rekviziti ter z njimi doseženi zavidljivi uspehi ne krojijo več moje sreče in zadovoljstva (ki to, kot šele sedaj vidim, sploh nikoli nista iskreno bila). Za občutenje iskrenega ugodja in udobja v svojem življenju, za dobro razpoloženje, pristne odnose z ljudmi in užitkarstvo na vsakem koraku ne potrebujem več zajetne vsote denarja, skladišča raznovrstnih športnih rekvizitov in skupine ljudi, ki se mi s spoštovanjem želijo pridružiti pri adrenalinskih podvigih. Njihovo vlogo je prevzela moja SOMA; sposobnost občutenja lasnega telesa in okolice. Končno si dopuščam priznavati, da sem ženska, se kot ženska ceniti, negovati, spoštovati. Dovolim si izžarevati to, kar sem, veselim se, da me okolica lahko spoznava v drugačni, v pravi luči. Osvobaja me občutek, da se lahko učim in uspešneje razvijam pristne in iskrene, spoštovanja polne odnose z ljudmi, ki me obdajajo. Pogosteje dopuščam in upam pokazati, kdo sem. Vse to zahvaljujoč AEQ metodi® in Alešu Ernstu.

Na lastni koži vsak dan presenečena in presrečna občutim dobrobit AEQ metode. Česa vsega smo zmožni ljudje s krepljenjem usklajenosti svojega uma in telesa, z vse večjim zavedanjem samih sebe. Spremembe na fizičnem in psihološkem nivoju je težko opisati z besedami, občutki, ki ob njih preplavljajo človeka, pa so blagodejni in veličastni. Privoščim jih slehernemu človeku, tistemu, ki jih bo želel spoznavati in si jih privoščil spoznati, se z veseljem posvetim kot učiteljica somatskih gibov po AEQ metodi® 2. stopnje – od pomladi 2018 dalje.

Tadeja Logar

Preberite še: