Učitelj AEQ dihanja 1. stopnje – VPLIV PRETEKLOSTI NA TELO

Sedanjost odraža preteklost. Kar seješ, to žanješ. Kar vložiš, to dobiš. Znani pregovori, ki odražajo neko dejanje, ki ga opravimo zavestno.

Ko pa govorimo o svojem telesu, o stanju v katerem se nahajamo, vemo, da na mišični tonus vplivajo dogodki iz preteklosti, katerih ni moč izbrisati. Lahko pa z delovanjem v sedanjosti vplivamo na prihodnost. Potrebujemo čas, pozornost in energijo.

Zakrčenost mišic povzročajo telesne in čustvene travme, saj nanje odreagiramo najprej na telesnem nivoju in sicer s spreminjanjem mišičnega tonusa. Če se dogodki dalj časa ponavljajo, in je telo konstantno primorano držati napetost, govorimo o akutni spremembi, v določenih okoliščinah pa se spremeni v kronično in ima vedno večji vpliv na kakovost preživljanja našega vsakdana, tako na fizični kot posledično na mentalni ravni.

Odpravljanje mišične zakrčenosti in težav, ki jih le ta povzroča, je dolgotrajen proces, v katerega je vključeno razumevanje sedanjega stanja in dogodkov iz preteklosti, ki so vplivali na sedanje stanje. S pomočjo AEQ metode, ki vključuje tako razlago, kot vaje, slika postaja vsebolj jasna in v rokah imamo orodje, s katerim lahko spreminjamo trenutno stanje in se bližamo ravnovesju, ki omogoča večjo kakovost življenja v prihodnosti.

Pred nekaj tedni me je kontaktirala stranka in izrazila željo po individualnih urah Pilatesa. Bila je prepričana, da ji lahko le to pomaga pri njenih težavah. Ko sem jo prvič srečala, se je gibala kot »medved« z levega na desni kolk, zdaj z dvignjeno levo ramo, zdaj z desno. Je in ni šepala, hoja je bila težka, toga, njena višina je težo še poudarila. Ob stisku roke se je nasmehnila a obraz je ostal trd in oči se niso odzvale skupaj z dvignjenimi kotički ustnic. Povedala je, da je bivša športnica, imela je težave z desnim kolenom in je bila pred dvema letoma tudi na operaciji, kjer so ji vstavili umetno koleno. Iz njenih stavkov je vel cinizem in črn humor. Operacija je bila uspešna po vseh mehanskih pravilih, a bolečina v kolenu tudi po dovolj dolgi rehabilitaciji ni popustila. Opravila je vse mogoče preglede a zaključek je bil vedno isti » Gospa z vašim umetnim kolenom je vse v redu«…. Seveda se je začela pojavljati išiatična bolečina po levi strani, kot posledica preobremenitve.

Lotili sva se dela in pridno vadili. Uro sem vedno zaćela s pogovorom, ne z vajo. Ne s pogovorom o vremenu, ampak sem jo pripravila na vaje, ki so sledila, zraven pa sem » mimogrede« kar nekaj časa posvetila razlagi teme, ki gradi AEQ metodo, vsakič malo. Počasi je pridobivala na zavedanju svojega telesa in ni več tako robotsko izvajala vaje. Tudi preden sem se srečala z AEQ metodo, je bilo zavedanje telesa ključni faktor pri učenju in izvajanju vaj, a metoda mi je dala širino in možnost boljše razlage in hitrejše razumevanje pri strankah.

Nekega dne, ko nikakor ni razumela kako naj postavi nogo, sem ji želela z rahlim dotikom pomagati pri premiku. Odreagirala je, kot da bi jo ožgal ogenj, saj sem se dotaknila njene » proteze«, kakor jo je imenovala. Takrat sem vedela, da bo Pilates sekundarni, AEQ pa primarni način reševanja njene težave. Ker seveda še nisem kompetentna za razlago čustvenih stanj, sem se osredotočila na fizično telo, na skrajševanje in daljšanje mišic. Sem in tja sem ji v hecu namignila, naj levo nogo ravno tako lepo obuje kot desno in da tudi z desno lahko bolj stabilno stopi, ker ji sigurno niso vstavili stekla…

Prišel je dan, ko se je pohvalila, da že tretji dan ne potrebuje tablet, prišel je dan, ko je bila hoja opazno bolj uravnotežena in prišel je dan, ko so bile poteze obraza vidno bolj mehke.

A to je šele začetek.

Preberite še: