Domača naloga – Senta Zupanc, učiteljica AEQ metode 1. stopnje – Urejanje gibanja in življenja

Kamnik, 27.02.2020

Objavljam del obnove, ki jo je napisala učiteljica AEQ metode 1. stopnje Senta Mežnar Zupanc, v pomoč bralcu, da bo bolje razumel logiko in zakonitosti AEQ metode ter lažje ločil primerne od neprimernih pristopov, k urejanju učinkovitosti. Obnovo je napisala po članku iz učbenika za učitelja AEQ metode 1. stopnje.

Za večino ljudi, ki živijo v urejenem in tehnološko razvitem okolju lahko rečemo, da imajo senzorno motorično amnezijo. Telo razvije SMA zaradi dolgotrajnega ponavljajočega stresa (ki je različnih oblik). Ko je človek pod stresom dalj časa izgubi nadzor nad občutki v telesu oziroma mišicami. Ne čuti več telesa tako kot bi ga moral. Zavestni nadzor nad gibi se zmanjša oziroma ga sploh ni več. Naprimer če želimo narediti določen gib, v glavi vemo kaj storiti, telo nas pa pri izvedbi ne “uboga”, ne more izvršiti ukaza. Učenje AEQ vaj odpravi SMA v telesu.

V našem okolju je tako pretiravanje cenjeno, spoštovano in nagrajevano. Najbolj “uspešni” ljudje so tako ekstremni športniki, alpinisti ki umrejo v gorah, ljudje z veliko denarja, ljudje ki imajo nešteto dejavnosti in hobijev,…

Se pravi, um sprejme zakrčenost membrane, se prilagodi na tako novo stanje. Ne spremeni pa zahtev in obremenitev, pač pa vlaga več energije v to, da bi nadomestil neučinkovito gibanje. Poveča se entropija, znotraj some ni jasne povezanosti, komunikacija je oslabljena (ne opazarja na nepravilnosti). V takem stanju lahko sicer človek živi zelo dolgo, saj imamo dovolj energije za vzdrževanje neravnotežja znotraj some, a nas hkrati ravno to vodi v kronične bolečine in bolezni.

Ko sem ugotovila, da ima moje telo dovolj in ne zmore postoriti vsega kar sem si jaz zadala, sem začela iskati rešitve, na kakšen način bi si lahko pridobila več energije. Začela sem jesti prehranska dopolnila, vitamine, vaditi jogo in meditacijo…dokler nisem prišla do kvantnega preskoka v glavi. Črtala sem vse prej pomembne in nujne obveznosti (zdaj imam res samo “zelo nujne”), vzamem si več počitka, tudi čez dan. Začela sem poslušati svoje telo, postavila sem sebe na prvo mesto. Telo me je nehalo boleti in imam več kvalitetnega časa.

Ko zmanjšamo SMA, zmanjšamo entropijo ter povečamo sintropijo. Počutje se nam bistveno izboljša, gibanje je bolj učinkovito. Um je bolj povezan s telesom, bolj čutimo telo, lažje izražamo čustva, smo v višjem ravnovesju. Lahko rečemo, da živimo s višjim zavedanjem, tukaj in sedaj. Ne ženemo se preko svojih zmožnosti, ker že prej začutimo in vemo kje je naša meja. Življenje se nam ureja na vseh področjih, bolje razumemo sebe in okolico.

 

Senta Zupanc , učiteljica AEQ metode 1. stopnja

 

Preberite še:

Objavljam del obnove, ki jo je napisala učiteljica AEQ metode 1. stopnje Senta Mežnar Zupanc, v pomoč bralcu, da bo bolje razumel logiko in zakonitosti AEQ metode ter lažje ločil primerne od neprimernih pristopov, k urejanju učinkovitosti. Obnovo je napisala po članku...