Diagnoza ankilozirajoči spondilitis

»Z bolečinami v hrbtu se srečujem že dlje časa. Danes ugotavljam, da mi jih je uspevalo čedalje bolj utišati, potisniti v ozadje. AEQ metoda® pa razkrije, da tak način pomeni tudi preslišati sebe.

Bolečine so prihajale v različnih časovnih intervalih, nato pa spet izginile. Veliko sem se ukvarjal s športom in telo je bilo močno, vendar so bile prav najpomembnejše mišice zelo šibke, ker sem k športu pristopal na napačen način.

Pred dvema letoma so bolečine postale neznosne. Pojavljale so se predvsem ponoči (v križnem in prsnem delu), čez dan se je še nekako dalo zdržati. Osebni zdravnik me je napotil na rentgen, pregled krvi in MRI. Pregled krvi je pokazal pozitiven HLA-B27, MRI pa potrdila sum na ankilozirajoči spondilitis. Besedo, ki si jo težko zapomniš, še težje pa izgovoriš. Na spletu sem o tem našel veliko zapisov, manj pa, kako se z boleznijo uspešno spopasti. Klasična medicina pristopa s protivnetnimi in protibolečinskimi tabletami, ki pa dražijo želodec.

Bolezen se začne z okorelostjo spodnjega dela hrbta, nadaljuje pa v zakostenevanje hrbtenice. Bolezni klasična medicina trenutno ne zna ozdraviti, s tableti pa lahko upočasnjujejo napredovanje in lajšajo simptome. Osebni zdravnik me je podprl pri iskanju alternativnih načinov, me pa opozoril, da so samoplačniški.

Z AEQ metodo® sem se prvič srečal pred dvema letoma. Aleš ob prvem obisku ni kaj dosti prognoziral. To mi je všeč, ker verjamem, da se vse da, če se hoče in na ta način klientu dopusti izbrati, kar si zares želi. In tako sva začela z učenjem, kakor ta način imenujejo učitelji AEQ. Skozi dveletno učenje se je dogajalo marsikaj. So obdobja, ko napreduješ, se sprašuješ, če se izplača, in obdobja, ko se ne premakneš nikamor. Poleg dela na telesu se učiš še potrpežljivosti, discipline, vztrajnosti in spoznavaš, da je tudi v življenju tako. Zaznal sem, da je moj glavni problem v predelu medenice. Gibljivost medeničnega dela sem kompenziral z drugimi predeli, kar pojasnjuje bolečine v teh drugih predelih hrbtenice. Lahko bi rekel, da so mišice v določenem trenutku otrpnile in si nato zapomnile, da je tako pravilno in boljše. Z zavestnim učenjem ozavestiš situacijo in z drobnimi premiki postavljaš nove kriterije. Z ozaveščanjem telesnega dela ozaveščaš tudi duhovni del.

Danes rečem, da se učim na novo hoditi, smučati, drugače hoditi v hribe. Moči in energije je več, ker mišice uporabljam pravilneje, bolj sproščene so, zato je njihovo delo optimalnejše. Skozi učenje AEQ metode® spoznavaš svoje telo in prek njega tudi sam sebe. Vse bolj ti postaja jasno, kako bi mišice morale delovati in zakaj se mora pri določenem gibu določena mišica podaljšati, druga pa skrajšati. Sebe začneš drugače presojati tudi na drugih področjih.

Boli me vse manj, ali pa sploh ne, v izvidu MRI se besedna zveza ankilozirajoči spondilitis ne pojavlja več. Ne trdim, da je AEQ edina metoda za zdravljenje spondilitisa, vendar če bo samo ena oseba s tovrstnimi težavami prebrala ta članek, se na podlagi tega odločila za metodo AEQ in si težave ozdravila, bom srečen tudi zanjo.

Andrej Udovč, Kranj

Preberite še:

»Z bolečinami v hrbtu se srečujem že dlje časa. Danes ugotavljam, da mi jih je uspevalo čedalje bolj utišati, potisniti v ozadje. AEQ metoda® pa razkrije, da tak način pomeni tudi preslišati sebe.