Včeraj in danes

Ker čas spreminja stvari in življenje, se mora spremenjeni »jaz« občasno uskladiti s preteklim »jazom«. Včasih smo se morali za preživetje večinoma ukvarjati zgolj s fizičnimi vidiki življenja. V današnjem svetu pa se veliko naših dejavnosti vrti okoli tega, da čakamo in pustimo, da informacije pridejo do nas, namesto da jih iščemo sami ter s tem napredujemo. Ni se nam treba več premikati po svojem okolju, da bi komunicirali s svetom, saj nam sodobna tehnologija omogoča, da pride svet do nas.

To je ustvarilo zgrešen občutek samozavedanja in popačilo propriocepcijo. V bistvu je to povzročilo, da se je naš um preveč ločil od telesa. Medtem ko smo prej občutili svet okoli sebe tako, da smo z njim komunicirali, zdaj uporabljamo predvsem razmišljanje in usvajanje novih informacij. AEQ metoda® je usmerjena predvsem v pridobivanje nadzora nad našimi gibi na podlagi zavestno motivirane prakse. Je način pridobivanja nadzora nad našimi vsakodnevnimi navadami in ponovne obuditve tega, kar smo z našimi navadami in rutino izgubili. S pomočjo AEQ metode® lahko vzpostavimo razmerje med svojimi čustvi in tem, kako naše telo zaznava svet okoli nas.

Današnji način usvajanja znanja je precej drugačen od razvoja preteklih generacij. Predhodne generacije so se učile tako, da so se igrale z drugimi in razvijale občutek jaza v odnosu do okolja. Danes nas učijo, da moramo negibno sedeti in pustiti, da informacije pridejo do nas, namesto da bi jih poiskali sami. To je spremenilo našo motivacijo in željo po komuniciranju ne samo s tistimi okoli nas, ampak tudi s samimi sabo. Privedlo je do nečesa, kar se imenuje čutno-gibalna amnezija. Zato ker celo svoje življenje drugače usvajamo znanje, povezave med našim umom in možgani ne negujemo tako, kot so jo negovali včasih.

Zaradi drugačnega povezovanja s svetom smo izgubili sposobnost vzdrževati zdravje. Čutimo, kot da smo ločeni od okolja, ki nas obdaja, in od drug drugega. Naš čutilno-gibalni sistem zato ne dozori in se ne razvija, kar pomeni, da neprestano občutimo bolečino in stanje ločenosti od dobrega počutja. Ne znamo več prepoznati znakov lastnega telesa ali učinkovito živeti tako, kot to ustreza našemu fizičnemu telesu. To je privedlo do kronične izgube nadzora nad našimi gibi in telesom. Če poenostavimo, zaradi stresa v svojem vsakodnevnem življenju naše telesa na primer reagirajo z napetostjo v mišicah. Zaradi tega prihaja do neprestanega krčenja mišic. Če se takih sprememb v telesu ne zavedamo, ker smo izgubili sposobnost prisluhniti svojemu telesu, nikoli ne ukrepamo tako, da bi olajšali napetosti. Za telo ne storimo tega, kar potrebuje za ublažitev učinkov vsakdana.

Ker ne znamo prepoznati namigov, ki jih naše telo pošilja v možgane, zapademo v neprestano in stalno napetost, ki sčasoma povzroči zlom in prekomerno obremenitev. Tako kot pri vsakem stroju, to privede to obrabe in bolezni. Prav ta izguba sposobnosti, da bi prepoznali znake, ki nam jih pošilja telo, vodi do kroničnih bolečin in bolezni. S AEQ metodo® znova spodbudimo možgane in telo, da začneta komunicirati tako, kot sta bila prvotno zasnovana. Znova se naučimo prisluhniti znamenjem, ki jih naše telo pošilja v možgane, zato da lahko učinkovito spremenimo odzivanje svojega gibalnega sistema, s tem pa odpravimo bolezni in izboljšamo svoje zdravje.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Ker čas spreminja stvari in življenje, se mora spremenjeni »jaz« občasno uskladiti s preteklim »jazom«. Včasih smo se morali za preživetje večinoma ukvarjati zgolj s fizičnimi vidiki življenja. V današnjem svetu pa se veliko...