Kako se AEQ metoda® razlikuje od drugih pristopov

AEQ metodo® lahko primerjamo ali vzporejamo z drugimi podobnimi načini, kot so fizikalna terapija, masažna terapija, operacija, raztezanje, akupunktura in zdravljenje z zdravili.

• Temeljna razlika je tehnika pendikulacije oziroma učenje zavestnega daljšanja in krajšanja mišic. S pomočjo te tehnike vplivamo na možgane in si tako povrnemo zavestni nadzor nad mišicami in njihovo dolžino. Ponovno prepoznamo, kakšen je občutek, ko so mišice naravno napete, kar privede do olajšanja in poveča našo gibljivost, ravnotežje in koordinacijo.

• AEQ metoda® je aktivna oblika terapije, ne pasivna. temelji na povečanju občutka ter s tem nadzora nad mišicami in zavestnimi gibi.

• Fizikalna terapija, masaža, terapija sprožitvenih točk in druge metode lahko bolečino vedno omilijo le začasno, kajti gibanje vodi terapevt, mi pa smo v teh procesih zdravljenja pretežno pasivni. Zato je pri teh metodah izjemno malo učenja tistega, ki bi si z njimi rad pomagal.

• AEQ metoda® se osredotoča na vzorce mišičnega krčenja po celotnem telesu, ne le na področju bolečega dela telesa. Terapije se lotimo z zavedanjem, da je zategnjenost na periferiji telesa (kolki, kolena, stopala, komolci, zapestja, vrat) lahko posledica zategnjenosti v središču telesa (trupu).

• Podzavestno napete mišice se lahko dolgoročno sprostijo edino ob naši aktivni udeležbi. Naši možgani so tisti, ki nadzorujejo mišično aktivnost, zato je najboljši način za dolgoročno odpravo bolečin aktivno spreminjanje našega senzorno-motoričnega sistema skozi učenje.

• AEQ metoda® je izobraževanje, s katerim pridobimo specifična znanja, ki izboljšajo naše samozavedanje ter samonadzor. S pomočjo teh znanj lahko dosežemo dolgoročno stanje brez bolečin ter večjo gibljivost, ravnotežje in koordinacijo.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

AEQ metodo® lahko primerjamo ali vzporejamo z drugimi podobnimi načini, kot so fizikalna terapija, masažna terapija, operacija, raztezanje, akupunktura in zdravljenje z zdravili. • Temeljna razlika je tehnika pendikulacije oziroma učenje zavestnega daljšanja in krajšanja mišic. S pomočjo te tehnike vplivamo na možgane in si tako povrnemo zavestni nadzor nad mišicami in njihovo dolžino. Ponovno prepoznamo, kakšen je občutek, ko so mišice naravno napete, kar privede do olajšanja in poveča našo gibljivost, ravnotežje in koordinacijo. • AEQ metoda® je aktivna oblika terapije, ne pasivna. temelji na povečanju občutka ter s tem nadzora nad mišicami in zavestnimi gibi.