Pogrbljena drža

 

Običajno so vzrok za takšno držo prenapete mišice sprednje strani telesa. To je navada, ki se je v nas ustalila zaradi pretirane prepogoste aktivacije teh mišic, kar se zgodi ob stresu, dolgotrajnem sedenju ali gledanju v ekran.

Primeren način za povrnitev vzravnane drže je nadzor nad aktivacijo mišic sprednje strani telesa. Z urjenjem sprostitve odpade tudi potreba, da bi še okrepili hrbtne mišice, saj s pričujočimi z lahkoto vzdržujemo vzravnano držo, vendar le, če odpravimo podzavestno napetost sprednjega dela telesa. Video v linku spodaj je tipičen napačen nasvet, kako stati pravilno, vzravnano in zakaj je težko imeti ramena nevtralno nad kolki. Učitelj v posnetku uči storiti, kar možgani v resnici ne želijo narediti: zategniti ramena nazaj, lopatice stisniti skupaj, dvigniti glavo, sprostiti zadnjico. Mišice zadnjice se naravno usklajujejo z mišicami hrbta in ramen. Možgani, ki nas organizirajo kot sistem, napnejo vse mišice na zadnji strani telesa, ko želimo da je glava dvignjena in so ramena napeta.

https://www.huffingtonpost.com/2015/01/21/yoga-move-for-confidence_n_6515830.html

Kronično napete mišice sprednjega dela in nezmožnost sprostiti jih, je posledica čutno gibalne amnezije. To stanje imenujemo refleks rdeče luči. Učenje AEQ metode®, izvajanje somatskih vaj in pri dolgotrajnejših in močno aktiviranih primerih tudi aktivna terapija AEQ metode® pomaga odpraviti vzroke za pogrbljeno držo.

Primer pogrbljene drže: preveč naprej potisnjena brada, grba v spodnjem delu vratu, pretirano napet spodnji del hrbta, ki mora obdržati pokončno držo, težišče je potisnjeno naprej, pritisk na meča in sprednji dela stopal je premočan.

Preberite še:

Običajno so vzrok za takšno držo prenapete mišice sprednje strani telesa. To je navada, ki se je v nas ustalila zaradi pretirane prepogoste aktivacije teh mišic, kar se zgodi ob stresu, dolgotrajnem sedenju ali gledanju v ekran. Primeren način za povrnitev vzravnane drže je nadzor nad aktivacijo mišic sprednje strani telesa. Z urjenjem sprostitve odpade tudi potreba, da bi še okrepili hrbtne mišice, saj s pričujočimi z lahkoto vzdržujemo vzravnano držo, vendar le, če odpravimo podzavestno napetost sprednjega dela telesa. Video v linku spodaj je tipičen napačen nasvet, kako stati pravilno, vzravnano in zakaj je težko imeti ramena nevtralno nad kolki. Učitelj v posnetku uči storiti, kar možgani v resnici ne želijo narediti: zategniti ramena nazaj, lopatice stisniti skupaj, dvigniti glavo, sprostiti zadnjico. Mišice zadnjice se naravno usklajujejo z mišicami hrbta in ramen. Možgani, ki nas organizirajo kot sistem, napnejo vse mišice na zadnji strani telesa, ko želimo da je glava dvignjena in so ramena napeta.