Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis prepoznamo kot zbadajočo bolečino na spodnji notranji strani pete, ki se lahko širi po stopalnem loku proti prstom. Je posledica poškodb plantarne fascije, vezivne strukture, ki sega od petnice proti prstom in podpira stopalni lok. Vzroki vnetja so pogosta hoja, tek in stanje na trdi podlagi, šport (odbojka, rokomet, nogomet, atletika), skrajšana golenska mišica, nefleksibilna ahilova tetiva, plosko stopalo. Težave se razvijejo postopoma, običajno samo na eni nogi. Posebno boleči so prvi jutranji koraki, čez dan pa se stanje poslabša pri teku, daljši hoji ali dolgotrajnem stanju. Poškodbe plantarne fascije pripeljejo do vnetja sosednjih tkiv in sčasoma do nastanka petnega trna in kalcinacije na petnici. Če poškodb ne saniramo temeljito, se te lahko razvijejo v kronične težave. Zaradi spremenjene mehanike hoje se bolečinam v stopalu pridružijo še težave s koleni, kolki in hrbtenico.

Rdeče puščice prikazujejo posledico refleksa zelene luči, vzrok vnetja in bolečin v stopalu in peti.

AEQ metoda® nastanek plantarnega fasciitisa utemeljuje s pretirano in stalno aktiviranim refleksom zelene luči. Mišice zadnje strani telesa (ekstenzorji) so zaradi senzorno motorične amnezije napete in zategnjene. To povzroča togost v mečih, ahilovi tetivi in veznem tkivu stopala. Ob premiku stopala naprej (hoja) se sprednji del noge in prepona napneta bolj, kot bi bilo potrebno. Z leti je togost gibanja nog vse večja, dolžina koraka čedalje krajša, s tem pa se spreminjata biomehanika in gibalna učinkovitost. Na vse skupaj še dodatno vplivajo nepravilna obutev, visoke pete ali sprememba težišča telesa med nosečnostjo. Zaradi refleksa zelene luči je medenica potisnjena naprej, kar spremeni razporeditev teže na stopalo in preobremeni stopalne mišice. Hkrati ima takšna oseba nerealen odnos do časa in stresa, ki ga lahko po njenem mnenju prenaša, kar vodi v previsoko obremenitev stopal, ki telesu ne omogočajo več učinkovit prehod v suplinaren položaj stopal (položaj, ki omogoča korak naprej) in telo sili v pronacijo (položaj, ki omogoča statično držanje bremena, a ne omogoča učinkovitega premika naprej). Oseba se tako znajde v paradoksu, ko jo podzavest skozi refleks zelene luči sili naprej, telo pa je v drži, ko samo nepremično nosi preveliko breme, ki se ga oseba ne zaveda.

AEQ metoda® plantarni fasciitis odpravi z zmanjšanjem senzorno-motorične amnezije in boljšim nadzorom refleksa zelene luči. Z manj napora učinkoviteje usklajujemo kontrakcijo in sproščanje mišic, hkrati pa omogoča razumevanje realnega stresa in permanentnega stresa na celoten sistem. Pomembna je sprostitev tudi med nočnim počitkom, ki jo omogoča postopno zmanjševanje SMA skozi učenje AEQ metode, saj to povrne elastičnost noge in stopala. Učenje vpliva na dolžino in mehkobo koraka, povrne pravilnejšo biomehaniko gibanja, odpravi nesimetrično rotacijo ter nepravilno pozicijo medenice glede na stopala.

Z rednimi vsakodnevnimi vajami si v korak povrnemo simetrijo, bolečine pa naj bi ponehale v nekaj mesecih.

Plantarnega fasciitisa ne smemo dojemati kot napake, proti kateri se moramo boriti z raznimi terapevtskimi prijemi in medicinskimi pripomočki. Dojemimo ga kot slabo komunikacijo in čutenje svojega telesa. Zavedajmo se, da zmoremo veliko več, kot pa dejansko lahko prenesemo brez neželenih posledic.

Pismi ozdravljenih športnikov

Matjaž Pregrat AK KRKA Novo mesto

 S pomočjo AEQ metode® je plantarno fascijo ozdravil tekač na 800 in 1500 metrov, Matjaž Pregrat, iz AK Krka Novo Mesto. Fasciitis je imel na obeh stopalih. Takole pravi: »Po nekaj mesecih zdravljenja s fizioterapijo je bila bolečina samo še večja. Preprosto obupal sem. Ko sem izvedel za AEQ metodo®, sem nemudoma pričel s terapijo, po dveh terapijah in mesecu dni sem pričel lahkotno teči, v naslednjem mesecu pa že resno trenirati. Občutek je bil neverjeten, saj sem lahko končno nadzoroval svoje telo in tekel z določenim občutkom in mero.«

Stanje 18. septembra 2015

»Lahko rečem, da boljše, kot je, skoraj ne more biti. Brez AEQ metode® se res več ne da. Tudi karakterno sem se dosti spremenil, imam drugačen pogled na dogajanje v sebi in okolju. Če potegnem črto, po tako kratkih dveh mesecih somatskih vaj in štirih aktivnih terapijah ter 3 mesecev intenzivnega treniranja sem lahko zadovoljen.

Glede rezultatov imam še nekaj rezerve, jutri imam še zadnjo pomembno tekmo letošnje sezone. Čutim in opažam, da imam še veliko možnosti za izboljšavo tehnike teka. A tega, da sem se tako enostavno rešil plantarnega fasciitisa, še kar ne morem verjeti.«

Neža Sintič, Šentjernej

»Zdravo, Aleš,

Najprej naj se vam zahvalim za koristne nasvete in vero v pozitiven razplet, ko je sama nisem imela. Stanje se je nepopisno izboljšalo. Pred nekaj meseci, ko je že nekaj tekaških korakov pustilo zelo boleče posledice, si nisem mogla predstavljati, da bom lahko že kmalu tekla, ne sicer še zelo dolgih razdalj, ampak 20 minut pa vendarle. Nikoli si nisem mislila, da me bo nekaj tako preprostega kot je 20 do 30 minut teka tako osrečilo. Vem, da še nisem na cilju in me čaka še veliko dela, a sem nekako pomirjena in srečna, ker vidim, da se vse skupaj premika v pravo smer.

Danes sem pretekla “rekordno” dolžino (5 km), vmes sem se sicer enkrat ustavila, ker sem začutila zelo neprijeten občutek v predelu narastišča ahilove tetive. Zato sem naredila nekaj somatskih vaj in s tekom nadaljevala, bolečina pa je izzvenela. Po teku je leva ahilova tetiva še vedno nekoliko zadebeljena, vendar vem, da bo tudi to sčasoma in rednim zavestnim izvajanjem somatskih vaj minilo.

Veselim se dne, ko bom lahko končno rekla, da je ta mora, ki se je verjetno zgodila z razlogom, za mano.

Hvala!«

 

 

 

Preberite še:

Plantarni fasciitis prepoznamo, kot zbadajočo bolečino na spodnji notranji strani pete, ki se lahko širi po stopalnem loku proti prstom. Je posledica poškodb plantarne fascije, vezivne strukture, ki sega od petnice proti....