Bolečine v vratu

Ljudje s trdimi vratovi nimajo trdih vratov – imajo trda telesa in običajno močno potlačena aktivna čustva.

Vratna vretenca so del hrbtenice, ko nas boli vrat in razglabljamo, od kje bolečina, se tega premalo zavedamo. Če ne moremo premikati preostalega dela hrbtenice, se vrat zdi zategnjen. Ko pa se naučimo, da v gibanje vključimo celotno hrbtenico, ugotovimo, da je vrat postal mehkejši. Zdaj tudi zavestno uporabljamo vse večji del telesa. Nastopi občutek, da telo postaja inteligentnejše, to pa za sabo potegne tudi bistroumnost. Zato je nadzor nad gibi in gibanjem večji, čedalje bolj se zavedamo, ali gibe izvajamo naravno.

Premikanje vratu ni neodvisno od premikanja celotnega telesa.

Gib telesa ni neodvisen od možganskih impulzov.

Reakcija možganov je reakcija mene kot osebe.

Gibanje je telo, so možgani in električni impulzi, sem jaz – je vse hkrati.

Ljudje z zategnjenim vratom glavo težko obračajo in dvigajo, boli jih, ko vrat usločijo; ne morejo pogledati za sabo, ne da bi se hkrati zasukali s celim telesom. Zaskrbi jih, da bi to stanje postajalo vsakdanjost in se celo slabšalo. Zaradi bolečin v vratu je slabo njihovo splošno počutje, videti so zaskrbljeni, potrti, čemerni, počutijo se bolne in delavno nesposobne.

Vretenc v vratu je 7, a v resnici se vrat začne pri medenici. To pomeni, če hočete obrniti vrat, pri tem sodeluje celotno telo. Če je torej telo zategnjeno, je zategnjen tudi vrat. Ko se ponovno naučimo nižji del hrbta občutiti in se gibati pravilno, ko gibe tega dela telesa znamo nadzorovati in se mišice ne napenjajo pri vsakem gibu oziroma se ne napenjajo pretirano, postane hrbet sproščen, hkrati pa se sproščeno in mehko giba tudi vrat.

Zategnjene in napete mišice v ledvenem delu hrbta so ena najpogostejših težav v sodobnem svetu, prepolnem tempa, pomanjkanja prostega časa in s preveč stresa. Konstantna aktivacija refleksa zelene luči spremeni funkcijo hrbtenice in s tem tudi funkcijo vratnega dela hrbtenice. Povečana ukrivljenost ledvenega dela hrbta (lordoza) posledično privede do spremembe položaja in težišča lobanje, brada se pomakne naprej, zato mišice ramen in vratu nosijo večjo težo glave. To sčasoma privede do kronične napetosti teh mišic, zmanjšane gibljivosti glave, bolečin v vratu, glavobolov in migren.

Z AEQ metodo neboleče pomagamo povrniti nadzor nad mišicami hrbta in spremeniti gibljivost hrbtenice. Tako se popravi drža in razbremenijo mišice. Vse to je pogoj, da bolečine v vratu popustijo.

Seveda je najpogostejši razlog za bolečine v vratu psihosomatski. Ramena ter vrat imata pomembno vlogo pri nadzoru izražanja čustev in zadrževanju jeze in besa ter prezira. Ko ne smemo na obrazu, v očeh ali z besednim zvenom pokazati, kaj nas moti, ovira, ogroža ali omejuje, zakrčimo mišice, ki povezujejo glavo in trup. Če je takšno stanje pogosto, se v tem delu telesa pojavi senzorno motorična amnezija. Vrat se zakrči, pogosto zvije naprej, če okolica pričakujemo upogib glave. Obrambna drža, ki bi preprečila uklonitev, obdrži dvignjeno glavo, posledica pa bi lahko bila cervikalna hernija diska.

 

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite še:

Ljudje s trdimi vratovi nimajo trdih vratov – imajo trda telesa in običajno močno potlačena aktivna čustva.   Vratna vretenca so del hrbtenice, ko nas boli vrat in razglabljamo, od kje bolečine, pa na to radi kar pozabimo. Če ne morete ali ne znate premikati preostalega dela hrbtenice, se vrat zdi omejen in zategnjen. Ko pa se tega naučite, ko vaše telo celotno hrbtenico vključuje v gibanje z lahkoto, hitro ugotovite, ”hm moj vrat postaja mehkejši”. Zdaj tudi zavestno uporabljate vedno večji del telesa. Imate občutek, kot da vaše telo postaja vedno bolj inteligentno, to pa za sabo potegne tudi bistroumnost. Tako je vaš nadzor nad gibi in celotnim gibanjem vedno večji, vedno bolj se zavedate, ali gibe izvajate naravno, ali pa opažate, da boste v to smer morali še kaj storiti.   Premikanje vratu ni neodvisno od premikanja celotnega telesa.   Gib telesa ni neodvisen od možganskih impulzov.   Reakcija možganov je reakcija mene kot osebe.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA