Boleč hrbet

Vsi, ki jih boli hrbet, bodo pritrdili, koliko trpljenja in odrekanja to pomeni in koliko časa vložijo v izboljšanje.

Morda ste poskusili raztezanje, fizioterapijo, masažo, kiropraktiko, akupunkturo, zdravila proti bolečinam ali celo operacijo, vendar nobena od teh metod ni bila nujno uspešna.

Izobraževanje na področju AEQ metode® je preizkušeno uspešno. Prinaša vedenje o nas samih, in več kot vemo o sebi, bolje si lahko pomagamo. Spopad z bolečinami v hrbtu lahko naslonimo na znanost, ki se ukvarja s tem, kako možgani čutijo in nadzorujejo mišice. Povezava možganov in mišic namreč deluje kot povratna zanka, podobno kot računalniški sistem: senzorne informacije (občutek) potujejo v možgane in motorična sporočila (gibanje) potujejo do mišic. Čutimo, se premikamo, čutimo, se premikamo.

Za bolečino v hrbtu je odgovoren specifičen možganski refleks ali Landau refleks (refleks zelene luči), ki je vzrok večine kroničnih bolečin v hrbtu. Razlog za pogostost te težave in njeno vztrajnost je, ker v osnovi to ni degeneracija ali sprememba strukture oz. bolezensko stanje, pač pa je psihosomatsko in družbeno pogojena.  Osnovna težava današnjega časa in življenja v industrijski z alarmi in razporedi ter vedno hitrejšim tempom življenja naravnani družbi je proprioceptična nepismenost. Ljudje odraščajo s oslabljeno sposobnostjo zaznavanja dogajanja v njihovih telesih.

Naš senzorni sistem je ustvarjen za posredovanje informacij. Recimo, zazvoni telefon, nekdo nas pokliče po imenu, in že skočimo v akcijo. Instinktivno napnemo mišice v spodnjem delu hrbta – nastane refleksa zelene luči, ki nas pripravi: vzravnamo hrbtenico, se povišamo, pripravljeni smo na gibanje. S samim refleksom ni nič narobe, nasprotno, potreben je. Težava je v načinu življenja, v tem, da se ta refleks sproži več tisočkrat dnevno ter počasi postane navada. Od tod utrujenost, bolečina in zategnjenost v spodnjem delu hrbta.

V svoji skrajnosti običajno aktiviran refleks izgleda kot na fotografiji spodaj. Na drugi  fotografiji je vidno zmanjšanje pretirane ledvene krivine po štirih terapijah.

 

Refleks je pozitiven odziv na stres. Vendar pa ni zdravo, da ostanemo v tem (ali kateremkoli drugem) refleksnem vzorcu zaradi njegove pretirane nezavedne aktivacije. Moramo se naučiti, da sprostimo mišice hrbta, ko niso več potrebne.

Vse, kar velikokrat naredimo v kratkem času, postane navada možganov. Lahko se naučimo, da taka dejanja izvajamo bolje, lažje in hitreje. Če stalno držimo napet hrbet kot odziv na stres in prenehamo opominjati te mišice, da se sprostijo, ko niso več potrebne za ukrep, bomo mišice naučili, da ostanejo trde in napete. Vedno napete mišice so neučinkovite, utrujene in boleče.

Enostavna rešitev za bolečino v hrbtu je, da se naučimo sprostiti hrbtne mišice.

 

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Izkušnja stranke:

Z AEQ nad bolečino v hrbtu

Moja športna pot je potekala brez bolečin do nekega februarja, ko me je na treningu veleslaloma grozno začel boleti hrbet. Bolečina je trajala in je po obisku terapevta nekoliko popustila, vendar me je na prvem treningu po dvotedenskem premoru zopet stisnilo na istem mestu, zato sem moral predčasno zaključiti sezono.

Odločil sem se, da poškodbo do konca saniram, s treningi pa začnem, ko ne bom imel več bolečin. Obiskal sem veliko terapevtov, vendar mi nobeden ni znal pomagati v celoti. Potem mi je moj kondicijski trener Severin Lipovšek predstavil klinično somatiko in priporočal obisk pri Alešu. Ko sem prišel na terapijo sva se z Alešem sprva dolgo časa pogovarjala, s pomočjo primerov iz vsakdanjega življenja mi je razložil, kaj sploh je AEQ metoda® in kakšen je njen smisel.

Po razlagi me je Aleš začel učiti AEQ vaj® in mi pomagal pri pravilni izvedbi. Vaje so bile čisto nasprotje tega, kar sem bil vajen pri treningih in načinu sodobnega življenja. Kasneje sem k Alešu hodil skoraj vsak mesec, doma sem poleg treningov redno izvajal tudi AEQ vaje. Skozi čas sem občutil velik napredek v gibanju, bilo je bolj lahkotno in povezano, bolečine v hrbtu so izginile.

Po vsakem obisku pri Alešu sem drugače gledal na svet. Začel sem razumeti, kaj pomeni in kaj nam sporoča bolečina. Bil sem čedalje hitrejši, močnejši in bolj zanesljiv. Naslednjo sezono sem preživel brez kakršnih koli bolečin in rezultati so bili dobri. Še vedno redno delam vaje in stalno napredujem. S pomočjo AEQ metode se je spremenilo mišljenje moje celotne družine, in to ne samo na področju športa.

Tadej Paščinski, alpski smučar, Kranj

 

Izkušnja stranke

Življenje mi je vodila kronična bolečina v križu, me iz aktivne 32-letnice spremenila v pasivno. Trpelo je vse, kariera, šport, družabnost in zasebnost. Z bolečino sem se prebudila že zjutraj, čez dan se je stopnjevala. Velikokrat mi ni dopuščala, da se obujem ali vozim avto. Moje življenje je postalo polno omejitev.

Zdravstvo mi ni ponujalo dolgoročne rešitve, zato sem jo začela iskati v alternativnih metodah, reikiju, ponovni povezavi in različnih energetskih zdravljenjih. Vendar vse neuspešno. Ko sem izvedela za AEQ metodo®, sem prišla na terapijo k Alešu. Po treh mesecih od prvega obiska je že bolje in bolečina izginja. Z vajami AEQ metode® ponovno povezujem um in telo. Aleš mi je pomagal odkriti moje podzavestne vzorce, nekaj pa jih še vedno odkrivam sama skozi vaje. Vse bolj se zavedam svojega telesa in misli.

V veliko pomoč mi je tudi priročnik Lahkotno iz kroničnih bolečin. Najbolje ga je prebrati že pred prvim srečanjem z učiteljem metode. Čas terapije bo potekal kvalitetno, tako bo ostalo več časa za pogovor, ki prinaša tudi osveščanje o nepotrebnih vzorcih gibanja in ravnanja.

 

Nataša, Ljubljana

 

 

 

Preberite še:

Vsi, ki jih boli hrbet, bodo pritrdili, koliko trpljenja in odrekanja to pomeni in koliko časa vložijo v izboljšanje. Morda ste poskusili raztezanje, fizioterapijo, masažo, kiropraktiko, akupunkturo, zdravila proti bolečinam ali celo operacijo, vendar nobena od teh metod ni bila nujno uspešna. Izobraževanje na področju AEQ metode® je preizkušeno uspešno. Prinaša vedenje o nas samih, in več kot vemo o sebi, bolje si lahko pomagamo. Spopad z bolečinami v hrbtu lahko naslonimo na znanost, ki se ukvarja s tem, kako možgani čutijo in nadzorujejo mišice. Povezava možganov in mišic namreč deluje kot povratna zanka, podobno kot računalniški sistem: senzorne informacije (občutek) potujejo v možgane in motorična sporočila (gibanje) potujejo do mišic. Čutimo, se premikamo, čutimo, se premikamo. Za bolečino v hrbtu je odgovoren specifičen možganski refleks ali Landau refleks (refleks zelene luči), ki je vzrok večine kroničnih bolečin v hrbtu.