menu
IZKUŠNJE | Jana Špeh

Jana Špeh, Izola

 

Pred časom sem srečala znanko (S podobnimi težavami s simptomatikami bolezni skleroze multiple tako kot jaz), takoj sem opazila, da odlično izgleda in da se lahkotno giba ter hodi in nato mi je z velikim navdušenjem povedala.. le poskusi z Aeq metodo. Ni mi dajala nobenih opisov ali razlag jaz sem samo začutila, da je v tem srečanju namen in v sebi takoj določila, da se bom pozanimala.

 

Res sva se s Alešom kmalu dogovorila za začetek procesa v mesecu marcu. Najprej, ko sem prišla sem imela v mislih sami cilj pozdraviti svoje fizično stanje nisem pa niti slučajno vedela kakšen je proces. Takoj v začetku mi je dal razlago in poudaril pomembnost razumevanja. Razumevanja vzrokov, vzorcev in prepričanj ter njihov vpliv na izbrane simptome, ki spominjajo na sklerozo multiplo. Z njegovimi razlagami me je popeljal v moje otrostvo.. na pot razumevanja dogodkov in podzavestnih izbir in iz tega zakrčenosti telesa.

 

Razlage, ki sem jih dobila skozi terapije so v meni vsakič znova odpirale ozaveščanje ter razumevanje in začela sem vse bolj razumeti vpliv realnega stanja v meni na moje fizično zdravje. V kratkem času sem dojela, da je moje telo sedaj kot hiša za rekonstruirati. To hišo je naprej potrebno porušiti in nato ustvariti temelje za novo gradnjo. Ta temelj sem jaz. Je tisto, kar je globoko v meni. Razumela sem, da bo fizično stanje le posledica dela na sebi. Razumela sem, da je potreben proces v katerem zavestno usmerjam pozornost na celostno spremembo ter razumela sem čemu sem v otroštvu izbrala, da prekinem komunikacijo s spodnjim delom telesa. Prav zato je sedaj v prvi vrsti namen terapije usmerjanja pozornosti v povezovanje s celim telesom in čutenjem.

 

Po prvem mesecu sem dojela, da hitro napredujemo. Ob vajah, ki jih izvajam ter ob razumevanju sem začela čutiti svoji nogi. Že 12 let ne čutim spodnjega dela nog od kolena navzdol. Nisem čutila ne dotika ne uščip ne pika komarja. Kot da bi na vsaki nogi imela plastični ovitek in tako sem se naučila. Sedaj skozi razumevanje vzroka čemu sem tako zaznavala noge.. čutim in vse je tako čudno in intenzivno. Prej sem ob hoji z energijo ramen in brez nadzora nad nogami dobesedno brcala z nogo v upanju da bo pristala na ravno površino in bom lahko nato z odpiranjem na palice varno stopila na njo in ponovila isto se z drugo. Sedaj nadziram gib in čutim kako s stopalom nežno zaznam podlago na katero stopam in impulz gre po nogi. Z mislijo sem zraven in.pozornost usmerjam v vsak gib.. V vsak korak.

 

Spoznala sem, da sem kot otrok ki se uči hoje z razliko da sem sedaj odrasla in pomembno je da usmerim veliko pozornosti v proces. Naučila sem se, da je primerno, da sem zavestno prisotna. Spoznala sem, da sem prej rada bežala.. bežala v prihodnost in s tem prezirala pomembnost tega trenutka. Sprememba, ki jo lahko naredim in bo vplivala na prihodnost je možna edino zdaj. Tako sem aktivno začela živeti prisotna v trenutku z vso pozornostjo ki jo premorem.

 

Spoznala sem pomembnost časa na celotni proces. Prej sem vse, kar sem si zadala precej hitro tudi uspela a rezultati niso bili trajni. Sedaj razumem, da je pomemben čas in da korak za korakom naredim premik.

 

Sedaj čutim dihanje kako polni moje telo. Ob vajah čutim katere mišice napnem in krčim ter katere daljšam. Kako in kje se moje telo polni z zrakom ob vdihu ter ob izvedbi. Čutim vse bolj gibanje medenice in s tem povezano odpiranje.

 

Tlačila sem čustva v sebi. Dolgo sem jih tlačila sedaj pa se jih zavedam in skozi izvajanje vaj čutim razcvet. Dihala sem plitko.. samo površinsko.. Sedaj globoko diham s čutenjem diafragme in trebušne predpone. Kot, da bi z vsakim dvigom zračila organe.

 

Pomembno je bilo tudi to, da sem dala velik poudarek na izražanje. Saj je tudi hoja Prav Tako izražanje in sedaj sem uspela povezati moj način verbalnega izražanja kot nejasnega prav tako kot je bila hoja nesigurna in nejasna. Sedaj je drugače jasno se izražam in prav dnevno vidim ta premik predvsem v odnosih. Lahko bi rekla, da je bilo prej moje govorjenje bolj usmerjeno v izdelovanje okvirja okoli slike (če razmišljam, da je slika jasna informacija, okvir pa balast naokrog, da bi čimbolj očedila in omilila, kar imam za povedati). Sedaj stremim k temu, da pokažem jasno sliko pa tudi, če kdaj brez okvirja.

 

Spoznala sem tudi pomen razumevanja vagine ter seksualnosti na drugačen način in sem se skozi priporočeno branje knjige podala v svet drugačnega razumevanja. Predvsem povezanosti vagine s pravilnim delovanjem živčnega sistema mi je bila nova. Ob tem sem spoznala, da sem ta del sebe skozi vzorce in prepričanja res videla bolj kot nekaj česar se sramujes kot pa kakor pomembno središče vsega dogajanja v telesu. Tako sedaj razumem zakrcenost mišic in njihov vpliv na moje fizično stanje na drugačen način.

 

Ne sramujem se več sebe in odkrito se izražam. Velika senzacija je bila zame v tem procesu tudi in predvsem, da se odpiram občutenju čustev in le ta si sedaj dovolim živeti. Prej sem se počutila vedno neprimerno kot, da karkoli naredim nikoli ne bo prav kljub znanju, ki ga imam.

 

Sedaj sem ljubeča do sebe in razumem, da lahko ogromno naredim na sebi v načrtu odločnega spreminjanja.

 

Veliko darilo je zame poleg čutenja tudi energija, ki jo imam sedaj skozi ves dan in z njo raupolagam. Prej sem bila kronično utrujena. Poleg tega sem spoznala in razumela svojo mišično zakrcenost in z njo pretirano aktiviranost simpatičnega živčnega sistema, ker sem v sebi neprestano gojila vibracijo stalne pripravljenosti ali potrebo, da sem skozi aktivna in da si nisem dala miru. Vse to sedaj razumem, kot vzrok izbranih simptomatik.

 

Se bi lahko pisala a v glavnem je prav to, kar sem.opisala zaenkrat v meni pustilo pečat. Sedaj razumem samo, da je pomemben proces in to, da vse to cesar se ucim globoko zasidram vame.. da ponotranjim in se naprej se bom učila, da boljše razumem.. sprejmem in zavestno spremenim vse, kar imam za spremeniti za globoko, celostno spremembo.

Hvala Aleš in hvala AEQ metodi.

 

Jana Špeh, Izola

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor